Когато започнахме да отразяваме заглавията на издателство „Рибка”, това се оказа едно от най-големите удоволствия за екипа на „Книжни Криле”. И все пак, имаше нещо, което не ни даваше мира – и първият, и вторият тираж на „Двете кралства” от Катя Антонова бяха напълно изчерпани. До последната бройка. А който вече е чел „Рибка”, „Феята от захарницата” и поредицата „Какво значи да си…” знае – жалко е човек да пропусне книга на Катя Антонова. Но ето, че за всеобща радост (наша, а и на читателите), с новите издания на „Рибка” доплува и трети тираж на „Двете кралства: Разкази за гласовете на Щастието”. Какви са тези две кралства и кои са техните обитатели? Запознайте се с тях и ще разберете как под формата на серия от увлекателни и прекрасно илюстрирани приказки деца и родители получават неоценима помощ по пътя към емоционалната интелигентност.

Двете кралства са като Ин и Ян. От едната страна са всички приятни чувства и позитивни емоции, а от другата се намират онези, „лошите”, които често се опитват да ни завладеят, а успеят ли веднъж – гризат ни и не ни дават мира. Кралството на Щастието и Кралството на Нещастието са в постоянна борба, а бойното поле е детската душа.

2k_cover1

Заповядайте в двете кралства, влезте, разгледайте! Там, в Кралството на Щастието ще видите как изглежда графиня Честност, къде живее принц Доверие и ще разберете защо кралица Любов е толкова могъща. Надникнете и в Кралството на Нещастието. Да, не е много приятно, но пък е доста интересно – там са барон Гняв, херцогиня Болка, принц Срам, както и много други. Разбира се, ще видите и кралица Омраза и ще разберете защо е толкова важно да я държим далеч от нас.

2-kralstva

Както вече несъмнено се досещате, всеки персонаж от Кралството на Щастието е отговорен за определена емоция или качество на характера. Но уви, сред обитателите на Кралството на Нещастието неизменно съществуват герои, които са техен противовес. Кралиците Любов и Омраза са пълни противоположности, Херцогиня Радост е антипода на Лейди Тъга, принцеса Съпричастност се изправя срещу барон Гняв и т.н.

p68

Историите, разказани в книгата представят тези необичайни аристократи в приказни детайли, чрез които всяко състояние на духа придобива своя адекватна и разпознаваема визуална интерпретация. Принц Срам например, когато не се прави на заспал, завит през глава със завивката от сиви облаци, крие чертите си под висок цилиндър, а когато е на работа той използва срамулковия си прах, за да зачерви с него бузите на децата. А онази дама, с прекършените крила на гърба, която със своето заклинание отваря кранчето на сълзите? Това е Лейди Тъга. Тя живее в своята къща-въздишка, под неспирния ромон на дъжд от солени капки.

p82

Илюстрациите са на Мартина Андонова – художничката, заради която и трите книжки от серията „Какво значи да си…” изглеждат така нежно и поетично. Част от илюстрациите са цветни, други са черно-бели графики, но и едните, и другите са неизменно красиви, със свой собствен, характерен стил, демонстриращи талант и артистичност. Рисунките на Мартина Андонова не само превръщат „Двете кралства” в приятно за окото книжно тяло, но и чудесно акомпанират текста на приказките и помагат на децата да си представят техните герои и да изградят още по-силни асоциации между тях и различните емоционални състояния, които те олицетворяват.

p90

Една сентенция гласи, че първата и най-важна стъпка към щастието е да опознаеш себе си и да разбереш какво те прави истински щастлив. Тогава и само тогава можеш да се стремиш към щастието. Чрез приказките от „Двете кралства” деца и родители опознават не само нюансите на щастието, но и неговите противоположности. Фантастичното и въображаемото върви ръка за ръка с ежедневни, познати, дори преживени ситуации, които служат като ярки и разбираеми примери за това кое провокира съответното чувство у всеки от нас. Не само това, но историите онагледяват и какви са най-правилните и градивни реакции.

personaggimaschili2bcopy

След атаката на баронеса Обида е лесно да потърсим съюзник в лицето на барон Гняв, но дали всъщност той е наш съюзник или ние сме негови жертви? На пръв поглед може би изглежда, че принц Срам ни помага да избегнем ситуации, в които бихме изпитвали неудобство или пък ни грози провал. Но дали всъщност той не действа против нас, като ни възпира от повторни опити и ни препречва пътя към успеха? Това са само няколко от примерите за въпросите, които засяга съдържанието на книгата.

personaggi2bcopy

„Двете кралства: Разкази за гласовете на Щастието” е написана с присъщите на Катя Антонова деликатност, нежност и внимание към детската аудитория. С усет към дидактиката и талант за приказното писателката е създала прекрасна селекция от сюжети, обединили в себе си развлекателното и (себео)познавателното. И докато битката на двете кралства остава вечна, то с помощта на издателство „Рибка” победите на Кралството на Щастието със сигурност значително ще зачестят.

Още за книгата тук – http://ribka-publishing.bg/catalog/dvete-kralstva/

Блога на художничката Мартина Андонова – http://martinaandonova.blogspot.com

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s