Крадец и детектив може и да звучат като антоними, но не и когато става дума за Арсен Люпен. Френският конкурент на Шерлок Холмс е един от най-емблематичните персонажи на криминалната литература и има защо. С обири и убийства може да се сблъсква всеки герой. Но далеч не всеки може да се похвали с талант, харизма и неувяхващ, ироничен хумор – все качества от които Джим Барнет, така де, Арсен Люпен притежава в изобилие. А когато към тази приятна компания се прибави и гъделичкаща ума престъпна мистерия – тогава вече имаме гаранция за приятно прекарано време. Осем разказа на Морис Льоблан, неиздавани преди на български език, са събрани в Агенция „Барнет и сие“ от изд.”Litus”.

208361_b

Морис Льоблан е майстор! Историите са така добре написани и така приятни за четене, че човек не знае дали да ги определи като изтънчени или неангажиращи. Всъщност, те може би са и двете. Точно като доброто питие, хем имат богат и плътен аромат, хем ти доставят пълен кеф! Както споменах, включените заглавия са осем, а книгата е едва 152 страници, тъй че историите се четат наистина скорострелно.

Capture

Общото между разказите е алтер-егото на Арсен Люпен – детективът Джим Барнет. Каква благородна душа е той само! Детективска агенция „Барнет и сие“ удря така нужното на полицията рамо в разрешаването на най-заплетените случаи, помага на онеправданите и изпадналите в нужда, и при това не взима пари за работата си. Е, поне не на хартия. Всеки, който познава Люпен може да е сигурен, че той не само винаги излиза сух от водата, но и никога няма да остане на сухо.

Capture.PNG

Загадките са подобаващо сложни и благодарение на това не само, че читателят спекулира за развръзката, но и блюстителите на реда не изглеждат като пълни неудачници, задето не успяват да се справят сами. Сред въпросните блюстители е и полицейският инспектор Бешу, чиито взаимоотношения с мнимия детектив Барнет са основен източник на хумор в книгата. Както и фактът, че читателя знае ключови факти, за които френското ченге не подозира. Крадецът-джентълмен обича да разнообразява и без това наситеното си с приключения ежедневие като лази по нервите на горкия Бешу. Двамата са страхотно дуо, в което неориентираният инспектор е неминуемата жертва, постоянна цел на закачките на Люпен.

Изданието е страхотно и ми дойде като глътка свеж въздух в летните горещини. И за да е пълно удоволствието – преводът от френски е на Венелин Пройков.

Повече за книгата тук – http://iztok-zapad.eu/books/book/1979

Морис Льоблан (1864 – 1941) е френски писател и журналист, станал световноизвестен с криминалните си романи за благородника крадец и детектив Арсен Люпен. Написал е над 60 романи и разкази, някои от които са филмирани за киното и телевизията.

Льоблан е роден в Руан, Нормандия, където е обучаван в Lycée Pierre Corneille. След като учи в няколко държави и се оттегля от училището по право, където учи, той се установява в Париж и започва да пише фикция – както кратки истории за престъпления, така и по-дълги романи; Първите му романи са силно повлияни от писатели като Густав Флаберт и Гай дьо Мапасант, но не се жънат такъв успех. Крминалните романи с неговият прочут симпатичен герой Арсен Люпен, му носят световна слава и го нареждат сред най-изтънчените майстори на дететивски романи.

Льоблан е удостоен с една от най-високите френски награди Légion d’honneur за литературни услуги. Умира в Перпинян през 1941 г.

2694124_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s