След като призоваха Пазителите на Галактиката и изровиха Бандита от архивите, изд. „Студио Арт Лайн” ни предоставят поредното комикс-изкушение – „Дедпул избива Вселената на Марвел”. Разбира се, това не е първият ни сблъсък с Устатия наемник на Роб Лайфелд на български, защото вече, отново благодарение на Арт Лайн, го видяхме да се подвизава със своя колега по трико Спайдърмен. Този път обаче нещата са по-сериозни, както откъм сюжет, така и откъм самото издание.

product_588

„Дедпул избива Вселената на Марвел” следва предпочетения от Арт Лайн напоследък TPB (trade paperback) формат, в който издадоха гореспоменатите Пазители и Бандита, тоест един том, който събира всичките (в случая 4) броя на поредицата, редом с още разни благинки.

Корицата, че и заглавието, определено грабват интереса. На нея обаче има и един доста важен надпис – „Внимание! НЕ е за деца”. И добре, че го има, защото, повярвайте ми, не искате някой малчуган тъкмо излязъл от прожекция на „Avengers: Infinity War” да бъде травмиран от това как любимите му герои са изпратени на заколение.

Capture.PNG

Работата е там, че за разлика от обикновено, когато читателят се чуди дали да се отврати от делата на Дедпул или да се смее на лафовете му, тук нещата са доста по-мрачни и 4-те броя са всъщност една голяма касапница, от която не се измъкват нито добре познатите на всички свръхчовеци (X-Мен, Отмъстителите, Фантастичната Четворка…), нито някои от по-апокрифните персонажи (Патока Хауърд).  И макар Дедпул често да е провокиран чисто и просто от моментни приумици, тук той има конкретен план, цел и причина за всичко. Цялата история и мотивацията му всъщност е коментар над това какво трябва да изтърпят комиксовите герои само и само да се генерират повечко продажби от поредното шокиращо събитие ала „Застреляха Капитан Америка” или „Зеления Гоблин уби Гуен Стейси” – вероятно най-слабият, но уви и най-често срещан начин да се привлекат погледите на читателите. Дедпул решава да спести всичко това на колегите си както той си знае, след което ще търси сметка и на отговорните за това.

Capture.PNG

Да не пускам повече спойлери, но останах много приятно изненадан от силната концепция, провокирала изтреблението на пантеона на Марвел. Кълън Бън, сценарист на цялата патаклама, е вплел в екшъна адски свеж елемент на коментар и критика към състоянието на съвременната комикс индустрия, издателските тенденции и поведението на феновете. В томчето има няколко реплики, които са направо удар в десятката! Идеята на Бън за своеобразен мета-комикс е така готина, че спокойно бих пожертвал повече от половината битки, за да оставя повече страници за развитието на тази пост-модернистична сюжетна линия. Но… Дедпул си е Дедпул, и вместо да избива на философия,… просто ИЗБИВА!

dpoolkilltpb-1

По отношение на изданието, повод за забележки наистина не виждам – качествен печат, хубав превод (дело на Йоана Гацова) и цялата поредица събрана на едно. Отделно имаме изчистени версии на рисунките от кориците на отделните броеве (под „изчистени” разбирайте само зрелищния арт, без разните надписи, логота и баркод), както и няколко страници с ранни скици на кориците и няколко страници от оригиналния сценарий на последния, четвърти брой (които са оставени на английски).Capture1.PNG

От една страна, „Дедпул избива Вселената на Марвел” е мечтата на всеки комикс фен – да види всичките герои, които обича наблъскани в една книжка, да изследва панелите за всяко cameo и препратка. От друга страна е и най-лошият кошмар на читателя – да види как любимите му персонажи биват безцеремонно и брутално избивани. Радостно и похвално е, че „Студио Арт Лайн” продължават с TPB изданията – тенденция, която се надяваме да привлече аудитория и да отъпче пътеките за издаването на все повече и по-разнообразни комикси у нас. А и зажаднелите за още Дедпул след скорошните му кино-подвизи определено ще искат да добавят изданието в библиотеката си. Наистина, нямат причина да не го направят!

Zedd

Още за изданието тук: http://artline-store.net/product.php?ProductID=439

Capture

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s