Великият Рей Бредбъри има една крилата мисъл: „Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш.” Но за всички читатели, които все още не са станали достатъчно високи, та да стигнат до горното рафтче в библиотеката и да посегнат към „451 градуса по Фаренхайт”, ето една прекрасна младежка книга, съчетала увлекателен сюжет, лек хумор и куп важни послания. „Забранете тази книга” на Алън Грац (изд. „СофтПрес”) е история, която наистина си струва да бъде прочетена, а най-хубавото е, че като нищо може да ви послужи за отправна точка и към много други чудесни книги!

zabranete_316xСрам-несрам, когато разбрах, че ще излиза детски роман със заглавието „Забранете тази книга” поразрових съвсем набързо из интернет с идеята да разбера за какво става въпрос. Видях корицата, заглавието и… Пф, не, мерси! “Ban this book”, надпис „Без цензура!” и жълта ограничителна лента пред ученическо шкафче? Помислих си автоматично, че това е някое от ония модни издания а-ла „Унищожи този дневник”. Сещате се, ония бележници, пълни с разни противопоказни задачки от типа на „скъсай тук”, „прегъни там”, „изцапай с еди какво си” и т.н., които понякога се превръщат в разтоварващ отдушник и поле за изява на неподозирана младежка креативност, но… най-често свършват като безочливи разхищения на хартия и откровено престъпления срещу горите. Та, казах си, тази ще я прескоча.

31702735

Но ето че изд. „СофтПрес” пусна книгата, изведнъж се оказва, че Елена Павлова е преводач на „Забранете тази книга”, а доста от сайтовете и блоговете за книги заваляха статии по темата, при това пълни с комплименти и суперлативи. Упс! Явно съм се объркал. Тука изобщо не ставало дума за настъпване на страници, лепене на раздъвкани дъвки между страниците, задраскване и пр. унищожителни актове. За какво става дума тогава?

Ейми Ан е момиче, което намира себе си в книгите. Да живееш в сянката на две по-малки сестри не е лесно, особено когато дребните са шумно мнозинство, а родителите ти са готови на всичко само и само да има мир и тишина и разрешават всеки домашен проблем по възможно най-бързия, но не и възможно най-добрия начин. А сред страниците Ейми Ан може да избяга, да намери сродна душа, пък дори и тя да е герой от книга.

2491876-gf

Ето защо когато някой решава да посегне на книгите Ейми Ан приема нещата лично! Загрижена майка от училищното настоятелство решава, че има вездесъщо право да контролира информацията, идеите и влиянията върху младите умове на децата, които взимат книги от училищната библиотека. ЦЕНЗУРА! Жертвите падат една след друга, оставяйки зеещи дупки по рафтовете.

Capture.PNG

Какво прави Ейми? Проявява се като отракано хлапе, което ми пълни душата! Превръща ученическото си шкафче в хранилище на забранените книги. А както знаем, забраненият плод е най-сладък. Заглавията от черния списък започват да будят жив интерес сред съучениците й и Ейми създава цяло тайно общество, превръщайки се в търсен дилър на подривна литература! А дали тя всъщност е чак толкова подривна?

zabranete_1200x628-1-e1523374280808

„Забранете тази книга” е леко и приятно четиво, което буди усмивки и топли чувства, но също така е и сюжет, зареден с идеи и важни теми. Алън Грац говори за свободата на словото, за правото на избор, за вкуса, за подтекста, гледната точка и личната интерпретация, за принципите и крайностите, за натиска и диктатурата, за несъгласието и бунта. Да, младите по традиция обичат да се бунтуват. И щом така или иначе го правят, нека поне да имат истинска и смислена кауза, точно като Ейми Ан!

Книгокрил

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1279/

Още мнения за „Забранете тази книга”:

http://azcheta.com/zabranete-tazi-kniga-alan-graz/

http://mamaninja.bg/общество/ревюта/item/2245-zabranete-tazi-kniga

http://detskiknigi.com/zabranete-tazi-kniga-zabranish-li-edna-mozhesh-da-zabranish-vsichki/

http://hrisilandia.com/2018/04/02/забранете-тази-книга-алън-грац/

https://knigoman.wordpress.com/2018/05/10/ban_this_book/

https://mybooksaremyworldblog.wordpress.com/2018/04/25/забранете-тази-книга-алън-грац/

http://knigolandia.info/book-review/zabranete-tazi-kniga/

http://knijno.blogspot.com/2018/04/blog-post.html

http://www.danybon.com/predstavi-se/zabravete-tazi-kniga/

http://ireinbooksblog.uk/2018/04/22/алън-грац-забранете-тази-книга-alan-gratz-ban-this-book/

http://ladybugspage.com/tag/забранете-тази-книга/

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s