Кои са Стоте и за какво се борят? Доскоро нямах представа, но ето че научих. Познавах заглавието от сериала, но освен логото и плаката със сипещите се от небето човешки фигури нямах почти никаква идея за какво става дума и какво да очаквам. Също така нямах идея, че сериалът е правен по книга. И докато не зная кога ще ми се отдаде възможността да тествам тв-епизодите и евентуално да наваксам с тези пет за момента сезони, то срещата с книгата не смятах да отлагам! „Стоте” на Кас Морган излезе на български преди броени дни от изд. „Ибис”, чийто каталог е и без това пълен с хитови Young Adult заглавия. Прекарах доста приятни часове в компанията на книгите на Керстин Гир и Ева Фьолер, тъкмо се чудех дали да не последвам примера на някои колеги и да подхвана и Сюзан Бет Пфефър, когато корицата на „Стоте” грабна вниманието ми. Казах си, ето, явно е имало причина да не започна сериала до момента – сега мога да прочета романа необременена от представите, които иначе би ми създала телевизионната адаптация. Не зная какво би било мнението на тези читатели, които най-напред са били зрители, но мен лично „Стоте” ме грабна почти моментално и не ме пусна до последната страница.

the-100-cover

Никой не е стъпвал на Земята от векове – досега. След края на опустошителна ядрена война човешкият род живее на космически кораби далеч над радиоактивната повърхност на Земята. Сега сто непълнолетни нарушители – без които обществото спокойно може да съществува – са изпратени на опасна мисия: да колонизират повторно планетата. За тях това може да се окаже втори шанс за живот… или само­убийствена мисия. Стоте се озовават в дива земя, а ги преследват и тайните от миналото им. Сега трябва да се борят, за да оцелеят и да изградят ново общество на една потънала в разруха планета. Никой от тях не е роден за герой, но всички те може да се окажат последната надежда на човечеството…

 the-100

Едва ли ще изненадам някого като кажа, че Кас Морган НЕ пише твърда научна фантастика. Разбира се, постапокалиптичния декор и наличието на космически кораби имат осезаемо присъствие и са повече от достатъчен фактор, за да определим романа като сай-фай, но не там лежи силата на Морган. Тя използва фантастичния сюжет чисто и просто като фон, концепция, предпоставка, чрез която да изследва природата, реакциите и емоциите на персонажите си. Фантастиката на „Стоте” е по-лична, на моменти дори бих казала лирична.

Основната идея е вълнуваща – да захвърлиш в един див и необятен свят, бивш дом на човечеството, сто млади хора, голяма част от които криминално проявени, и да ги използваш за експеримент, който решава бъдещето на расата ни? Едновременно безсърдечно и варварско, но и до голяма степен оправдано решение. Най-интересното обаче е да проследим какво се случва с шепа персонажи, които се оказват в тази незавидна дистопична ситуация.

Четиримата главни герои имат ярки индивидуалности, свой собствен „глас”, чрез който се разкриват историите им от съответната гледна точка. Но освен да скача от герой на герой, Кас Морган си играе и със секвенцията на сюжета и прехвърля действието между миналото и настоящето на героите, разкривайки детайли от живота им в най-подходящите моменти, за да бъдат събитията едновременно и неочаквани, и логични, а и така навързани всички сцени имат максимално ударна сила. Може и да ви звучи прекалено завъртяно и сложно за проследяване, но всъщност не е така. Вероятно е било сложно за планиране и написване, не знам, но за четене – всичко е гладко и лесно за възприемане, с неочаквани завои в сюжета и скокове в напрежението.

Capture.PNG

Леко под 300 страници, „Стоте” се чете с мълниеносна бързина. Екшънът и чувствата са в идеални пропорции, и стига да имате свободно време, като нищо ще прочетете книгата още в същия ден, в който сте я започнали. Кас Морган пише динамично, стилът и е адски четивен, а романът й спокойно се нарежда до всички големи YA бестселър фантастики, които съм чела. Чакам продълженията с отворени обятия!

Книголюба

the-100-cover-folio

Реклами

2 thoughts on “„Стоте” от Кас Морган

  1. Много ми хареса ревюто ти 🙂 Вече съм си набелязала книгата за прочит и съвсем скоро ще ѝ дойде реда .И аз не съм гледала сериала , но мисля първо да прочета книгата 🙂

    Харесвам

    1. Благодаря ти 🙂 Книгите са общо 4, любопитното е, че съдейки по датите им на публикуване Кас Морган май ги пише паралелно с излизането на следващите епизоди на сериала.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s