Не, че искам да се хваля, но преди броени дни имах удоволствието и привилегията да съм сред първите щастливци, прочели новата книжка на Радостина Николова – „Кико без крила” (изд. „Мармот”). След големия (и вече международен) успех на поредицата за Мотовете и „Моите красиви рога”, сигурен съм, че малките и големи почитатели на Радост също чакат с нетърпение приключенията на Кико. Лично мен любопитството ме загложди още откакто зърнах в социалните мрежи няколко от ефирните и красиви илюстрации на Матея Аркова. И макар да очаквах една написана с любов, внимание и чувство за хумор история, признавам си, че Радост ме хвана неподготвен и за пореден път ме изненада приятно, насочвайки таланта си към нова тематика, и то такава, от която възрастните най-често всячески странят. Защото „Кико без крила” е история за раздялата и какво следва след това…

kiko-bez-krila-radostina-nikolova-mateya-arkova-marmot-koritsa

“Една сутрин Кико се събуди на облак в небето. Не се беше загубил, но някой определено го търсеше…”

Capture.PNG

Това трябва да са едни от най-личирчине и интригуващи думи, с които някой би могъл да започне детска книжка! Кико, както вече се досещате, е едно шарено и симпатично куче, остроносо и усмихнато, та веднага да ти стане ясно – това е едно от ония игриви четириноги, които даряват неимоверна радост на малките си стопани и се превръщат в техни първи приятели. Защо и как изобщо Кико се е събудил на облак? Има ли значение всъщност? Уви, на всеки рано или късно и това му се случва. По-важното е как да се справим, когато моментът настъпи.

Capture.PNGМалкият Дани всяка вечер се взира в звездите на небето и се чуди в коя ли от всичките се е превърнало неговото вярно куче. Самият Кико пък съвсем се е шашнал – озовавал се е сред цял куп крилати животни, които го приемат с подобаващото разбиране и снизхождение (или раздразнение) и се опитват да обяснят на новобранеца правилата на живота сред облаците.

Capture.PNG

Кико все още няма крила. Нужно е време да пораснат, само не ги сравнявайте с тези на други пернати и особено – не споменавайте гъските! След поредица весели случки нашият Кико намира пътя обратно надолу и присяда край комина на някогашния си дом. Отново е близо до Дани, но май е прекалено прозрачен за да бъде забелязан. Или пък…?

Capture.PNG

„Кико без крила” е лишена от очевидна дидактика, от библейска догматика, и изобщо от всичко онова, което звучи тежко и тромаво. Кико може и да е без крила, но историята му е лекокрила, изпълнена с оптимизъм и надежда. Защото дори когато ни сполети неизбежното, винаги има място за лъч светлина, за усмивка покрай хубав спомен, за благодарност за споделените красиви мигове заедно…

Capture.PNG

Всеки човек се сблъсква с болката от загубата на любимо създание. Как обаче да я обясним на децата си, когато дойде моментът за това? И моята дъщеря, досущ като Дани все още говори за нашия Макс, който вече от години е там, където се озовава и Кико… Темата е трудна, но и много важна, ето защо поздравявам Радостина Николова както за смелостта, така и за внимателния и нежен подход към материята. По това книжката ми напомни на „Островът на дядо” от Бенджи Дейвис, „I’ll Always Love You” на Hans Wilhelm и „Tommysaurus Rex” на Doug TenNapel (въпреки, че последното заглавие е за по-големи деца и младежи).

Capture.PNG

„Кико без крила” е прекрасно реализиран механизъм за справяне с мъката от раздялата и липсата. Всъщност, в самата книжка няма и помен от мъка. От всяка страница бликат позитивизъм и добро настроение, може би с капка носталгия, но само капка. Най-искрени адмирации за работата на художничката Матея Аркова! Талантът й е издигнал историята на невероятна висота, дори и без крила, Кико наистина е високо над облаците!

Ненко Генов

Capture.PNG

Линк към официалния сайт:

http://motove.com/product/kiko-bez-krila-radostina-nikolova/

Радостина Николова разазва за вдъхновението зад Кико:

https://mailchi.mp/65f8640a70db/y0ujdc1s7e?e=f1a6782a83

Няколко думи от Матея Аркова за работата й по книжката:

https://motovete.wordpress.com/2018/05/19/матея-която-нарисува-кико-леко-му-зав/

Още за книгата от сайта „Детски книги“:

http://detskiknigi.com/lek-polet-kiko-bez-krila/

2 thoughts on “„Кико без крила” от Радостина Николова, с илюстрации от Матея Аркова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s