В случай, че следите младежката литература, вероятно вече сте чели книгата, за която ще разказвам днес, или поне сте я добавили в списъка си. Но ако стигматизирате книгите по жанр или целева аудитория, ако прескачате заглавия, защото са определяни като тийн бестселър и Young Adult сензация, то рискувате да пропуснете и „Всички наши места“ (изд. „Enthusiast“) на Дженифър Нивън. А би било наистина жалко. „Историята на момиче, което се учи как да живее от момче, което иска да умре”, „Всички наши места“ е грабваща, топла, романтична, дръзка, важна и разтърсващо емоционална история.

Често се случва най-големите приятелства да се създават между хората, когато те преминават заедно през най-трудните си моменти. А когато Вайълет Мърки и Теодор Финч се срещат случайно на върха на камбанария, споделяйки намерението да скочат от там, веднага става ясно, че на двамата тийнейджъри им предстои нещо много повече от просто приятелство. Те не скачат, разбира се, защото самоубийството никога не е изход и защото посланието на „Всички наши места” е крайно различно от черногледия песимизъм, задънената улица на загубата, затъването в депресия и безизходицата на болката. Да, Дженифър Нивън разказва за това какво може да те тласне към мисълта за самоубийство, но по-важното е, че разказва и за това, какво може да те спаси от нея.

291_book_photo_image_1

Вайълет е изгубила сестра си в катастрофа и не може да понесе факта, че не е успяла да я спаси. Чувството за вина я разяжда до дъно, животът й е напълно изгубил смисъл, а дните й не се свършват просто защото ги зачерква до един с червен маркер в календара, а се нижат кухи и безразостни. Финч пък не може да се примири с това, че семейството му се разпада на парчета. Баща му ги е изоставил по възможно най-баналната причина – друга жена. Майка му е съсипана. Съучениците му разнасят клюките и го взимат на подбив. Ако единственото облекчение е съня, то на Финч му се струва, че естественото спасение от всичко и всички е чисто и просто смъртта.

1276932_1627210760899678_3448863416921516439_o

Срещата на върха на камбанарията е само началото за двамата. Училищен проект, над който Финч и Вайълет започват работа се превръща от досадно задължение в приключение, във взаимно откриване, в претекст да бъдат заедно, да опознаят болките си и да бъдат такива, каквито са били преди. Младежите са сякаш двама удавници, които се борят, за да споделят последния си дъх. И любовта, която се заражда между Вайълет и Финч е нещо много повече от обичайното гъделичкащо ученическо увлечение.

Capture.PNG

Надявам се, че не създавам грешно впечатление за съдържанието на романа, предавайки историята му така сбито и набързо. Противно на това, което може би някои от вас биха очаквали, „Всички наши места” не е захаросаната тийнейджърска историйка за любов плюс поука, нито пък е търсене на скандалност (и комерсиалност) чрез вплитането на темата за самоубийството. Дженифър Нивън пише наистина невероятно, постигайки перфектен баланс между автентичното и ежедневното и драматургичното и художественото. Езикът е свеж и жив, особено приятни са всички моменти, в които Финч получава думата, тъй като при все всичко, което му се е струпало той успява да отвръща на света със завидно остроумие и саркастично чувство за хумор. Сюжетът е пропит с тъга, но от онази особена тъга, която е странно красива, буди вихър от чувства и кара сълзите да напират. „Всички наши места“ е книга, която оставя дълбоки следи и отвежда до дълбоко скътани кътчета на човешката душа.

Книголюба

Още за книгата тук: http://enthusiast.bg/bg/book/291

17626185_1862151717405580_2462283691448795018_n

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s