Коста Сивов е добре познат с преводаческата си работа, особено ако следите съвременни хорър светила като Джо Хил и Джош Малерман. Днес обаче ще говорим за авторско произведение, което ще ви потопи в мрачните „Изкривени реалности” на същия този жанр. Изпипана и съдържателна, кратката новела от изд. „Монт”, които не за първи път подкрепят родната жанрова литература, „Изкривени реалности”  е събрала в себе си и стегнато повествование, и провокиращи размисъл идеи, които се разливат в сферата на фантастичното.

Capture.PNG

Франк Джаксън има прекрасно семейство, хубава работа и светло бъдеще. Джейсън Морис е талантлив художник, с прекрасни приятели, току-що е срещнал жената на живота си, която бързо се превръща в негова муза. Двамата мъже живеят в свои собствени светове, в които нещастието липсва от цялостната картина, до мига, в който една катастрофа не променя всичко. Франк и Джейсън поемат по пътя на мрачния сюрреализъм, на който не е стъпвало никое човешко същество досега. Заплахата пред тях е огромна, тъй като накрая един от двамата може и да не оцелее!

Трябва да призная, че на началото като че ли нещо му липсва. Двамата паралелни герои и начина, по който е представено тяхното ежедневие не е точно ударно въведение, което да те кара да четеш настървено нататък. Но краткият обем на новелата все пак позволява историята да започне по-монотонно и плавно… преди резкия сюжетен завой!

Сай-фай, крими и хорър са приятно дозирани, предстоящите обрати гъделичкат въображението, но при все някои познати тропи не всичко се оказва така предвидимо, както може би ще ви се стори в първата половина от творбата. Високите технологии и метафизичното вървят ръка за ръка и ни напомнят, че днешната наука далеч не е върха на познанието, а може би и не всяко познание се поддава на научни обяснения. Странстване между измеренията, преплитане на реалности, извънземни… Няма да скучаете, уверявам ви!

Джобна книжка, но за сметка на това – с голям заряд, и то на символичната цена от два лева! Ето нещо, което можете да си запазите за следващото пътуване с влак или автобус и ще платите по-малко, от колкото за билета си. Да му се не види, ако книжката беше една идея по-евтина и вече май на читателя щяха да му плащат, за да я прочете, а не обратното. А инвестицията си струва, новелата е наистина увлекателна и ще прекарате приятно в изкривените реалности на Коста Сивов.

Книголет

Страницата на автора във Фейсбук: https://www.facebook.com/Kosta-Sivov-184915064887189/

Още мнения от:

https://knijenpetar.wordpress.com/2016/09/10/izveni-realnosti-kosta-sivov/

https://lostovswritings.wordpress.com/2016/11/21/изкривени-реалности-на-коста-сивов/

twisted-realities

Реклами

2 thoughts on “„Изкривени реалности” от Коста Сивов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s