Кой е Джордж Лукас? Човекът зад „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” – франчайзи, превърнали се в абсолютен поп-културен феномен, любими истории за цели поколения. Един от най-успешните кино творци на всички времена. Пионер на новите технологии, чиито филми пряко или косвено са тласнали инструментите на съвременното кино светлинни години напред. Визионер. Разказвач. Творец на митове. Един от най-богатите хора на планетата. Меценат и филантроп. Скромен брадат мъж с благ нрав, който страни от медийните изяви и обича карирани ризи и сини джинси. Невъзможно е да го определим и да разкажем за него с няколко думи. Затова пък, Брайън Джоунс ще ви го представи в 504 страници, изпълнени с интригуващи подробности и невероятни факти. Дефинитивната биографична книга „George Lucas: A Life” излиза на български от изд. „Hybrid books”.

212274_b

Истина е, че съм огромен фен на „Междузвездни войни”, филмите на Лукас са оказали огромно влияние не само върху интересите и хобитата ми, но изцяло във формирането на вкусовете ми и дори върху характера и мирогледа ми, върху мечтите ми… В двете трилогии (епизоди от І до VІ) има толкова много слоеве, толкова много различни аспекти, според които те могат да се разглеждат! (Който не го вижда, просто не гледа достатъчно задълбочено.) Едва ли съм в състояние да изброя към колко много неща могат „Междузвездни войни” да послужат като отправна точка за едно дете или млад човек с впечатлителен ум. Чрез Star Wars открих красотата на симфоничната музика и от Джон Уилямс преминах на десетки други композитори. Пак заради Star Wars се насочих към трудовете на Джоузеф Кембъл по сравнителна митология и антропология. Започнах да намирам паралели между събитията от една далечна галактика и историята и съвременната политика на собствения ни свят. Да не говорим, че Лукас и Спилбърг са до голяма степен отговорни за страстта ми по разказване на истории и използването им за предаване на емоция и идеи. Както и за магистратурата ми по филмово изкуство.

01
Аз и Падме, 2005 – премиерата на Епизод ІІІ

Казвам всичко единствено за хората, които ще махнат пренебрежително с ръка и ще кажат, че Лукас е онзи чичка, който е измислил една камара странни извънземни и шантави роботи и сега децата им мрънкат за някой от тях всеки път, когато минат покрай магазин за играчки. Първо – искам да дам себе си като пример за това какво мощна следа е оставило творчеството на Джордж Лукас у милиони хора по света и им е помогнало не само да открият себе си, но и толкова много приятели със сходни интереси. Второ – искам да подчертая невероятния градивен ефект, който филмите от Сагата могат да имат върху своите зрители. Да, има я и консуматорската страна на нещата, но далеч не всичко е колекциониране на екшън фигурки и пластмасови светлинни мечове.

1934947_b

Тази книга обаче дори не е за „Междузвездни войни”. Тя е за човека, на когото ги дължим. И за това какво още му дължим. Списъкът е повече от дълъг и може наистина да ви изненада. Това е книга за една безкрайно интересна личност, чийто живот е не по-малко интересен от този, на някои от неговите герои. Лукас е човек за когото си струва да се пише и за когото си струва да се прочете. Има много на какво да се научим от начина му на мислене и работа. И като някой, който се интересува от Лукас повече от живо, мога да кажа, че Брайън Джоунс е свършил наистина страхотна работа с книгата си. Едно от нещата, които страшно ми допадна например е, че авторът е обърнал внимание на приноса и влиянието на двете съпруги на Лукас и жизнено важната подкрепа, която е получил от тях.

george-lucas-star-wars

Изгледал съм де що има документален филм и интервю с Джордж Лукас, нееднократно съм гледал цялата му филмография като сценарист, режисьор и продуцент, слушал съм коментарите му към филмите, да не говорим, че „Джордж Лукас” на Брайън Джоунс съвсем не е първата книга по темата, която чета… И все пак, Джоунс успя редица пъти да ме изненада с цитати, анекдоти, случки и др. за които до сега не бях чувал. Ако пък досега не сте се интересували специално от живота и работата на Лукас, то тази книга ще е невероятно информативна и любопитна за вас, без значение дали сте киномани или не.

Самият Лукас цени много спокойствието и личното пространство и любезно е отказал на Джоунс да участва лично или да сътрудничи за написването на тази биография. Авторът на книгата не е имал достъп до Ранчо Скайуокър или архивите на Лукасфилм, но е компенсирал това с невероятно мащабно и изчерпателно проучване на всичко, което е пряко или косвено свързано с Лукас. Пример – човекът е ровил журналистически архиви на печатни издания отпреди десетилетия, за да изнамери пълните версии на стари интервюта, заедно с всичките им орязани от пресата заради дължина и останали непубликувани въпроси и отговори.

pficzj1c1fiqzcgb6k59

Резултатът е повече от впечатляващ труд, максимално изчерпателен, фактологически точен, обективен, но и представящ различни гледни точки. Книгата обхваща всичко от ранното детство на Джордж Лукас, през буйните му младежки години, когато си пада по автомобилните състезания и едва не загива в пътна катастрофа, новооткритата му любов към фотографията и киното, студентските му години… Обхванати са взаимоотношенията и сътрудничеството му с други големи режисьори от неговото поколение, особено Франсис Форд Копола и Стивън Спилбърг. Приятелството между Лукас и Спилбърг е показано с цялата си топлота и взаимно възхищение на двама безпрекословни кинематографични таланта, които взаимно се допълват.

lucas-spielberg-indiannajones-set

Днес виждаме Лукас като спокоен и улегнал мъж с тънко чувство за хумор и известна дистанция дори спрямо самия себе си. Но дали винаги е бил такъв? Обожавам бунтарската му страна и факта, че успява да изпълни дръзкото обещание към баща си, когато отказва да наследи семейния бизнес – младият и непокорен Джордж действително успява да спечели първия си милион долара преди да навърши тридесет години. (Дай, Боже, всекиму!)

Едва ли е останал човек на планетата, който да не е чувал за „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс” и името на Лукас е неразривно свързано с тях, но преди да ни пренесе в далечната си галактика Лукас жъне успех с носталгичния, уловил духа на Калифорния през 60-те „Американски графити”. Следва провокативната, студена и все още плашещо актуална анти-утопия с уникално изчистена, концептуална визия – „THX 1138”.

homage-to-the-work-of-george-lucas-photo-via-tumbl

Именно чрез тези филми Лукас се сблъсква остро със студийните интереси и комерсиалната холивудска система и научава най-важния си урок, който ще изиграе и ключова роля за собствения му финансов успех. Младият Джордж не може да понася, когато хората с куфарчетата и костюмите се месят в работата му и обръщат киното от изкуство в изчисляване на тенденции и очаквани продажби. Това и го подтиква да се превърне в ревностен защитник на креативния контрол и авторската свобода. И за да си ги осигури – подписва договор с Fox, според който именно той, а не студиото, контролира правата върху марката и евентуалните продължения. Чисто и просто, той иска да притежава и контролира труда си. Е, потребнали са му на някой правата върху някаква си измишльотина за метална мланета и двуметрова маймуна, пилотираща космически кораб…

39890af3788c613936bfad2a1149a216

Останалото, както се казва, е история! До ден днешен, Джордж Лукас си остава абсолютен прецедент в историята на киното. Парите, спечелени от един филм, той инвестира в развитие на компанията си и заснемането на следващия, осигурявайки работа на хиляди талантливи хора и дарявайки бягство от реалността и мечти на милиони други. Просто няма (а може би и никога няма да има) друг независим кино творец от калибъра на Джордж Лукас. Да, може би не си давате сметка заради известните актьори и невероятните специални ефекти, но всъщност филмите на Лукас не идват от холивудската система, а представляват истински авторско, независимо кино. Филми с бюджети от по над 100 милиона долара, които не се правят заради корпоративни интереси или с мисълта за висока възвращаемост, а защото един разказвач има глава, пълна с идеи и послания и гори от желание да ви ги предаде по възможно най-вълшебния и увлекателен начин и… има финансовата свобода наистина да го направи.

Hoarder+Lucas

И тук отварям една скоба. Надявам се, че към книгата на Брайън Джоунс ще проявят интерес и по-младите читатели, и в частност, новите фенове на „Междузвездни войни”, които навлизат във вселената едва сега, след като вече правата за франчайза са в ръцете на „Дисни”. На тях искам да кажа: Важно е да познавате и помните Лукас и неговата визия. От феновете зависи да пазят в сърцата си идеите и същността на „Междузвездни войни”, позитивните послания и градивната философия зад тези истории, и да подхождат със здравословна критичност към всички следващи филми от поредицата, които се правят без менторството на Джордж и освен филми и произведения на изкуството са и чисто комерсиални продукти. В този ред на мисли, „Джордж Лукас” излиза в оригинал през декември 2016, тъй че книгата е максимално актуална и адски изчерпателна и обхваща и покупката на „Лукасфилм” от „Дисни” през 2012 за сумата от 4 милиарда долара. Голяма част от парите Лукас посвети на благотворителност, а с друга част пък финансира проекта си за огромен музей на изкуството в Лос Анджелис.

dreammaker_lucas
„Създателят на мечти“ – худ. Тсуено Санда

Всичко това, разбира се, е просто една малка част от съдържанието на биографията на Брайън Джоунс и изд. „Hybrid books”. Изданието е наистина страхотно и изключително много се радвам, че излиза на български език. Препоръчвам го горещо на всички – фенове на филмите на Лукас, киномани като цяло, почитатели на биографичните книги, както и хора, които чисто и просто проявяват любопитство да научат повече за живота и работата на една от най-интересните (и може би недооценени) личности от сферата на културата в наше време.

57d71d1bd4659525b8dd47996f8eb520-george-lucas-starwars
И преди да приключа… Преди да се захване с „George Lucas: A Life”, Брайън Джоунс пише биографията на друг голям и много обичан от мен творец (и в някои случаи – колаборатор на Лукас) – таткото на мъпетите Джим Хенсън. Много се надявам, че от „Hybrid books” ще издадат у нас и „Jim Henson: The Biography”!

Ненко Генов

Още за книгата от сайта на изд. „Hybrid books” – http://www.hybridbooks.eu/george-lucas

Няколко думи от самия автор…

 

И един интересен разговор по повод книгата с Брайън Джоунс в подкаста Coffee With Kenobi:

1883607_back__b

One thought on “Джордж Лукас в детайл – биографията на бащата на Люк Скайуокър и Индиана Джоунс излиза на български

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s