За радост на всички почитатели на веселата детска литература, „Приключенията на госпожица Шарлот” продължават! Веднъж да попаднете в компанията на необичайната и щура героиня на канадката Доминик Демерс, едва ли ще ви се прииска някога да се разделяте с нея. А след „S.O.S. Нова учителка“, поредната среща с най-палавата преподавателка ни предстои в книга втора – „Загадъчната библиотекарка” (изд. „Прозорец”).

208069_b

Само че, за наша изненада, госпожица Шарлот тук вече не е в ролята на детска учителка. Очевидно, като една всестранно развита личност, ексцентричната дама обича да се изявява в какви ли не длъжности. Ето, че тя пристига в малкото градче Сан Анатол и се наема да върне живота на западналата и занемарена градска библиотека. След като бързо получава одобрението на кмета, госпожица Шарлот запрята ръкави и се захваща с поредното предизвикателство. И разбира се, прави го по своя си, неконвенционален, но изключително забавен начин.

„Таванското помещение беше пълно с деца, животни, книги и всякакви най-необичайни неща. Декоративен заек се шмугна между краката на един родител, а две морски свинчета се завихриха в танц около обувките на друг. Касапинът завари сина си изтегнат под плажен чадър, екипиран в банския си костюм, напълно завладян от една книга. Всички деца четяха.”

Capture.PNG

И така, ако в първата книжка приключенията се въртяха около класната стая, то тук в центъра им е библиотеката – отново място, което уви, не е сред любимите на повечето съвременни деца. Но Госпожица Шарлот знае как да обърне всичко с краката нагоре, но във възможно най-добрия смисъл. Унинието и апатията тя превръща в любопитство и ентусиазъм. Песимизма и безразличието заменя с енергичност и жажда за приключения.

111

Това е едно симпатично и на пръв поглед кратикчо и семпло книжле – едва 70 страници, с едричък шрифт и серия гъделичкащи илюстрации от Тони Рос. Но в този малък обем, освен искрено да забавлява читателите си Доминик Демерс успява и да им предаде едно послание, заслужаващо размисъл. Понякога, всичко от което се нуждаем, за да спечелим вниманието и да ангажираме младите умове е… да сменим подхода си. Ех, де да бяхме всички така идейни и смели като госпожица Шарлот!

 

Освен „S.O.S. Нова учителка“ и „Загадъчната библиотекарка”, поредицата съдържа още пет заглавия, които се надяваме скоро да видим на български от изд. „Прозорец”!

Още отзиви за книгата:
https://knijenpetar.wordpress.com/2017/07/08/zagaduchnata-bibliotekarka-dominik-demers/
http://detskiknigi.com/gospozhitsa-sharlot-prevra-shta-ucheneto-i-cheteneto-v-zabavlenie/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s