Познавате ли госпожица Шарлот? Не? Е, нищо! Днес ще ви запознаем с нея! Със сигурност ще я харесате много, особено пък ако сте почитатели на вълшебната Мери Попинз или пък си падате по щуротиите на Роалд Дал. „S.O.S. Нова учителка“ (изд. Прозорец) е първото заглавие от поредицата на канадската писателка Доминик Демерс и явно не само на нас така ни е допаднала, защото книжката вече се е сдобила с номинация за наградата за детска литература „Бисерче вълшебно” 2018 в категорията Изследователи (8-10 г.).

sos-nova-uchitelka-9789547339101Госпожа Шарлот е учителка като никоя друга. Външният и вид е меко казано нестандартен, да се чудиш дали става въпрос за проява на лош вкус, за абсолютно неглиже, за екстравагантно чувство за мода или пък всичко накуп. Със старомодната си рокля, възголямата си широкопола шапка и туристическите си обувки тя определено събира погледите. Вместо рибка, канарче или пък цяла сюрия котки госпожа Шарлот си отглежда… камъче! И при това често-често му говори. (Дали то й отговаря е под въпрос!)

Capture.PNG

Какво се случва в училище, когато имаш подобна учителка? Едно е сигурно – нищо скучно и обичайно! Госпожа Шарлот е истинска фурия на футболното игрище, има нестандартни похвати при провеждането на уроците (защо например вместо линийки със сантиметри измерването да не се осъществява с помощта на сварени спагети?), а историите, които разказва на своите ученици са направо невероятни! Но предвид колко невероятна е самата тя, кой знае, всичките небивали случки от репертоара й като нищо може и да се окажат самата истина.

Capture.PNG

Да, госпожа Шарлот е пълната противоположност на всички сърдити и начумерени сухари, които отдавна са изгубили енергията и желанието да се борят с предизвикателството на учителската професия. Доминик Демерс е напипала един особено приятен, закачлив и хумористичен тон, който ще допадне на децата. Илюстрациите на Тони Рос (нарисувал и детските романи на Дейвид Уолямс) са в тон с лудешкия сюжет и правят книжката още по-ангажираща и увлекателна. Кратичко и много разведряващо четиво, което накара усмивката да не слиза от лицето ми през целия следобед!

Още мнения за книгата:

https://knijenpetar.wordpress.com/2017/07/07/s-o-s-nova-uchitelka-dominik-demers/

http://detskiknigi.com/gospozhitsa-sharlot-prevra-shta-ucheneto-i-cheteneto-v-zabavlenie/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s