След като миналата година дадоха заслужен шанс на фентъзи творчеството на Кръстю Мушкаров и издадоха неговия роман-сборник „Сълзите на дракона”, сега от изд. „ИвиПет” ни зарадваха с ново жанрово четиво. „Сказанията на стрикса, Том 1” е сборник за български научно-фантастични и фентъзи разкази, чиято амбиция е да положи началото на периодичен тримесечник. Дай Боже начинанието да потръгне и да получи подкрепата на българските читатели на фантастична литература. За нас ще бъде радост и удоволствие да отразяваме редовно подобни издания, демонстриращи таланта и разнородните стилове на ентусиазирани български писатели. Но до тогава… нека видим какво се крие в том първи от „Сказанията на стрикса”.

strix

Пет разказа от пет автора. На очи веднага се набиват имената на лауреати от годишните награди на „Цитаделата” за 2017. Александър Драганов бе отличен в категорията Българска книга на годината за “Черната корона” (прочетете нашето ревю тук!), а Риналу от романа „Сълзите на дракона“ на Кръстю Мушкаров бе обявен за Български герой на годината (прочетете ревюто ни и за тази книга!). Другите трима автори са Силвия Петрова, Били Стефанов и Васил Мирчев. Те също имат своите изяви, както в интернет пространството, така и на хартия, въпреки че някои биха определили подобни издания като „ъндърграунд”. Ние бихме предпочели да ги наричаме независими J Лично за мен разказите им от „Сказанията на стрикса, Том 1” бяха първа (но ако зависи от мен – не и последна) среща с творчеството и стила им.

Отварящият разказ е „Дракон на асфалта” на Кръстю Мушкаров – приятна нова среща с героите му от „Сълзите на дракона”. Много ми харесва как при все, че всяка история с участието на Алгира и Риналу може да се разглежда като самостоятелен сюжет, всички разкази заедно оформят цялостна арка, в която персонажите растат и се развиват. И тук отново открих усещането за приказен уют и човеколюбив оптимизъм, който ме накара така да харесам „Сълзите на дракона”. Приветствам такива разкази, защото носят известен мелодраматизъм и трогателност, пълен противовес на мрачните и дори цинични тенденции, които се ширят в модерното съвременно фентъзи.

Capture1.PNG

„Децата на Вълците” на Васил Мирчев е история, която използва фантастичния елемент като откровен паралел с реалността. Темата е за страданието на невинните, за косвените жертви, приклещени в чужди конфликти, за неоправданата и непровокирана жестокост, с която често са белязани делата на хората. Тъжна история, но именно заради трагичния сюжет разказът си тежи на мястото, а това прави и посланието му по-силно и запомнящо се.

strix-books

“Неопределеност” на Били Стефанов е нещо като микс между „Прометей” и Ктхулу. Научнофантастичен разказ, съчетал в себе си високотехнологичен елемент и притча за сътворението на човечеството, но в един доста различен и неочакван вариант.

Разказът „Лудостта на величието” на Силвия Петрова пък е едновременно минорен и епичен. В един свят, в който няма място за приятелство и лоялност, а камо ли за любов, робинята на пиратски капитан се оказва във вихъра на сложни интриги. Древни цивилизации, зловещи артефакти и кървава разплата!

Capture.PNG

И накрая идва ред на Александър Драганов, който се включва в сборника с истински плам. „Пламъци” е история за мистериозен странник, чиито обещания за легендарни съкровища събират малка dream team дружина от изкусни бойци от различни кътчета на света. Всеки от войните е представител на различна култура и идва със своите уникални умения, точно като RPG party, но какви изненади ни е подготвил изкусния dungeon master Александър Драганов? Това няма да издавам!

Книгандалф

Повече за изданието тук: http://www.smartreading.bg/produkt/skazaniata_na-strixa_tom1/

Още мнения за книгата:

https://annahells.wordpress.com/2018/04/03/сказанията-на-стрикса/

http://citadelata.com/сказанията-на-стрикса-том-1/

 

Реклами

One thought on “„Сказанията на стрикса, Том 1” – нов сборник с български фантастични разкази

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s