Наскоро ви разказахме за „Момче” – автобиографичия разказ за детските и младежките години на ненадминатия майстор на невероятните истории Роалд Дал. А след личните му мемоари, днес е ред да погледнем към живота на писателя и от други гледни точки и да се запознаем с още повече удивителни детайли. Правим го с помощта на Доналд Стърок и неговия впечатляващ труд от близо 600 страници, озаглавен „Разказвачът. Животът на Роалд Дал” (изд. „Enthusiast”).

385_book_photo_image_1Когато контактуваш с актьор често не си сигурен къде свършва реалния му характер и къде започва имиджа и ролята, които той сам си изгражда. Подобно е и при писателите, защото при автобиографиите властта над перото върви заедно с изкушението да придадеш допълнителна романтика на живота си. Според ситуацията можеш да се превърнеш в герой или мъченик, да си придадеш ореол или да се поставиш на пиадестал. Не, че Роалд Дал прави точно това, но в „Момче” определено има доста индивидуални краски, които поради които на места е наистина трудно да разграничиш факти от фикция. Още повече, че по всичко, което четем за него си личи, че Роалд Дал определено е обичал светлината на прожекторите и се е чувствал комфортно като център на внимание.

Capture4

Ето защо почти паралелния прочит на „Момче” и „Разказвачът. Животът на Роалд Дал” беше много интересно и обогатяващо преживяване. То ми помогна не просто да опозная живота, работата и мирогледа на Дал в детайли, но и ми позволи понякога да сравнявам различни версии за едни и същи събития, да проследявам случки както от първо лице, така и от известна дистанция и с повече обективност.

Capture.PNG

„Разказвачът. Животът на Роалд Дал” обхваща всичко – от норвежките корени на рода му, до смъртта му през 1990 и всичко помежду им. Дума да няма, Дал е имал повече от интересен живот, изпълнен с възходи и падения, с мигове на радост и големи семейни трагедии. Баща му умира когато Дал е едва тригодишен. Кошмарните му ученически години са последвани от Втората световна война. След обучение за пилоти Дал влиза в редиците на Кралските военновъздушни сили, едва не се прощава с живота си по време на зловещ инцидент… Чиновник във Вашингтон, обеди с президенти и боксови мачове с Ърнест Хемингуей, сценарист на филм за Джеймс Бонд и шпионин в реалния живот… Свят да ти се завие!

Capture1.PNG

Преди да започна книгата, нямах представа че всъщност Доналд Стърок е работил и по документалния филм за Дал, който споменах в ревюто на „Момче”. Написването на „Разказвачът. Животът на Роалд Дал” идва след това и за тази изключително изчерпателна и детайлна биография много му помагат децата на Дал и достъпа до всевъзможни материали и документи от семейните архиви. Може би именно тази близост между Стърок и семейство Дал е и причината за това книгата да подхожда особено коректно и внимателно към взаимоотношенията на Роалд с неговите близки. Не, че Стърок бяга от противоречивата природа и по-тъмните страни на характера на Дал, просто авторът се е отнесъл към темата с много такт и уважение, без да залага на скандалност или да поставя акцент върху злободневното.

Capture2.PNG

Лично аз бих отделил по-малко внимание на финансовите аспекти около издаването и продажбите на книгите му и повече на вдъхновението зад тях. Много ми се щеше Доналд Стърок да бе отделил повече време на баснословната тетрадка с идеи на Роалд Дал, в която авторът е записвал съвсем накратко хрумки за бъдещи истории… Но все пак, Стърок вероятно е решил да не изпада в спекулации какво още би написал Дал ако съдбата му бе позволила да продължи по-дълго своя житейски и творчески път.

razkazvachat-zhivotat-na-roald-dal-9786191642571

„Разказвачът. Животът на Роалд Дал” е дефинитивната биография за един от най-интересните и влиятелни писатели на двадесети век. Без значение дали сте почитатели на детското му творчество или пък предпочитате произведенията му за възрастни, книгата на Доналд Стърок има много какво да предложи и на какво да ви научи. Защото „Животът на Роалд Дал” всъщност е невероятната, но реална основа за всички негови ярки и ексцентрични въображаеми герои и техните лудешки приключения.

Книгокрил

Още за книгата: http://enthusiast.bg/bg/book/385

roald-dahl-feature-image

 Доналд Стърок израства в Англия и Южна Америка. След като завършва Оксфордския университет през 1983 г., започва работа като сценарист, продуцент и режисьор в отдела за музика и изкуство на BBC. Автор е на повече от 30 документални филма, между които и биографичните за Уилям Тревър, Робърт Грейвс, Дженифър Джонстън и Роалд Дал. След успешната работа по филма за Роалд Дал през 2010 г. наследниците на писателя възлагат на Стърок задачата да напише неговата биография. roald-dahl-1-900x450

Необуздан фантазьор, гениален артист, хладен наблюдател, суетен фукльо, нахакан ученик, отшелник, джентълмен с изискан вкус и същевременно пламенен антиинтелектуалец – малка част от всички несъвместими парченца, които съставляват противоречивата личност на един от най-забележителните световни писатели: Роалд Дал. След като най-емблематичните му детски книги вече достигнаха да малките читатели, издателство „Ентусиаст“ публикува за първи път на български език „Разказвачът. Животът на Роалд Дал“ – официалната биография с автор Доналд Стърок, посветена на британския хуморист, чиито истории продължават да пленяват милиони деца и възрастни по целия свят.

web-illustration-c2a9-quentin-blake-medium

Безграничното въображение и необятният талант на Дал сътворяват герои като Матилда, Джеймс, Уили Уонка, Големият дружелюбен великан, Фантастичният господин Фокс и Върховната вещица. Човекът зад тези незабравими истории обаче си остава загадка, мистерия, която самият той поддържа, предпочитайки да разкрива личния си живот полуроманизиран.

Дал определя биографите като скучни събирачи на факти, хора без въображение, а книгите им – също толкова вяли, колкото живота на човека, за когото се отнасят. Въпреки негативното отношение малко преди смъртта си писателят избира за тази отговорна задача средната си дъщеря Офелия, като ѝ оставя правото да посочи друг биограф при невъзможност да се справи. Тя, както и останалите наследници на Разказвача, са категорични, че с това предизвикателство трябва да се заеме именно Доналд Стърок – сценарист, режисьор и продуцент от BBC, който не само прави първия документален филм за Дал, но и се превръща в дългогодишен приятел на семейството.

Преди първата си среща с Роалд Дал Стърок възприема писателя като весела и безгрижна личност, остроумен, неприличен и широкоскроен бохем. Впоследствие осъзнава, че зад самоуверената броня, зад честите избухвания и перчене, се крие ранимата душа на немощен и уязвим човек, но и стихия, която никога няма да се укроти.

За да подготви точно и балансирано обширната биография, Стърок получава безпрецедентен достъп до огромния архив на Дал от ръкописи, писма, тетрадки, изрезки от вестници и фотографии, оставени в прашната му писателска колибка в задния двор на дома му в английското село Грейт Мисендън. След години работа документалистът успява да сглоби всички парчета, така че правдиво да изгради сложната душевност на Разказвача. Стърок разкрива неизвестни досега детайли от интимния свят на Дал: ужасяващите му преживявания като военен пилот; годините, прекарани във Вашингтон през Втората световна война; болката, предизвикана от трите трагедии, които поразяват семейството му; новата любов, която идва почти в края на живота му.

„Рядко се случва някой биограф да работи върху толкова забавен и увлекателен обект, чийто приключенски живот се люшка от криза към триумф и от трагедия към хумор с такава неуморна напереност и неугасима жизнерадост“, споделя Стърок. В действителност житейският път на писателя е парадокс, низ от нещастия, падения, препятствия, но и радости, полети и мечти. За първи път в „Разказвачът. Животът на Роалд Дал“ истината за един от най-значимите творци на XX век излиза наяве. Разбира се, що се отнася до истина и лъжа, с Дал винаги трябва да имаме едно наум.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s