В поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели” от издателство „Лист” нееднократно са ни представяли творчеството на големи и добре познати имена от световната детска (и не само детска) литература. Мери Шели, Марк Твен, Джеймс Джойси, Гъртруд Стайн… Виж, с руския поет Осип Манделщам не се бях срещала допреди да продупча билета си за „Двата трамвая”.

dvata-tramvaya

От много дрънчене и блъскане вечно

болеше го Клик и платформата вече.

И фарът му силен притваря клепач:

забрави си номера даже в тъмата.

Над бедния Клик се присмиват децата:

– Виж онзи трамвай как заспива по здрач!

o_mandelshtam2-645x319

„Двата трамвая” е чаровна детска поема, в която Осип Манделщам среща малките си читатели с… ами два трамвая, разбира се! Игривите рими на поета ще ви запознаят с Клик и Трам, двама приятели, тракащи по улиците на града. Когато обаче единият трамвай изпада в нужда, неговият другар поема на път за да го открие. Приятел в нужда се познава! Историята е простичка, но сърдечна и много интересно разказана.

tram1

Част от някога забраненото творчество на Манделщам, днес поемата е популярно четиво сред руските деца. През 2016 приключенията на Клик и Трам дори се сдобиват със своя анимационна адаптация.

Съвсем не е лесно да се превеждат римувани куплети, но Ася Григорова се е справила завидно добре с тази отговорна задача. Чудните илюстрации пък са на Свобода Цекова, която неотдавна привлече международно внимание с работата си като художник и дизайнер на изданието „Българският буквар – 200 години в първи клас“ (изд. „Просвета”). Припомняме, че именно тази книга донесе на Свобода Цекова и приза на конкурса A’ Design Award and Competition (Комо, Италия) за 2015-2016. „Двата трамвая” може да се похвали с много приятна и стилна визия, която смело придават нов контекст на римите на Манделщам. Илюстрациите са едновременно елегантни и носталгични, оригинален реверанс към стара София, който родните читатели със сигурност ще оценят.

Книголюба

Чуйте и представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/eu2018/post/100949164

Още за изданието тук: http://bookstore.enthusiast.bg/product/689/dvata-tramvaya.html

3528435_back__b

Осип Манделщам (1891 – 1938) e сред най-ярките руски поети на ХХ век, но през съветския период творчеството му е забранено. През 1938-а е арестуван и изпратен в трудов лагер. Разболява се от тиф и умира на път за Сибир. Съпругата му Надежда години наред укрива ръкописите му в обувките си и в саксиите с цветя. Успява да съхрани някои от тях като ги научава наизуст. Настоящата книга включва стихотворението „Двата трамвая“, писано в периода 1924 – 1925 г.

28337724_603343026668027_6314365746935226836_o

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s