Остроумен и сладкодумен, провокиращ и инспириращ, Ролад Дал е истинско явление в световната детска литература. От находчиви и добросърдечни момчета и момичета, до разпръскващи сънища добри великани и екстравагантни собственици на шоколадови фабрики, героите му са любимци на мнозина, а с книгите на Дал са израснали вече няколко поколения. Но от къде идва сякаш неизчерпаемото вдъхновение на автора? Възможно ли е собственото му детство да е не по-малко вълнуващо, страшно и забавно от собствените му фантасмагории? Ще научите това от автобиографичната му творба „Момче” (изд. „Enthusiast”).

Capture5.PNGАвтобиографиите са книги, в които хората разказват за живота си, и обикновено са пълни с всевъзможни скучни подробности. Тази книга не е автобиография. „Момче“ е история за детството на Роалд Дал, в която ще научите интересни случки за сладкарници и шоколади, зли старици и Голямата миша конспирация, които са вдъхновили много от забележителните му книги. Случките от детството на писателя са изпълнени с радост и чудатости − някои са смешни, други са страшни, но всички до една са самата истина!

 Capture4.PNG

Преди време бяхме публикували статия с пет документални филма за велики детски писатели. Ако сте попадали на статията и вече сте гледали филма на BBC посветен на Роалд Дал, то вече сигурно са ви известни част от случките, които авторът описва в тази закачлива и нестандартна… не-автобиография. Тук обаче те са предадени (а вероятно и леко поукрасени) лично от преживелия ги Роалд Дал.

Capture3.PNG

А той разказва увлекателно и интригуващо, особено когато говори за детството. И ако вече сте слушали за патилата на Чарли, който попада в Шолокалодавата фабрика, за Джеймс, който се натъква на гигантската праскова, за Дани, който става шампион на света… То крайно време ви е да прочетете и за малкия Роалд, който се родил на фаталния 13 септември 1916 година в Кардиф, Уелс и имал щастието или нещастието (според случая) да израсне в Британия през 20-те и 30-те години.

Capture.PNG

Детството между Първата и Втората световна война е било предизвикателство, което Дал посреща с присъщия си непукизъм. Бунтът сякаш е в кръвта му, а може би това е и единствения начин да оцелееш през образователната система от онова време. (Тук неволно ми изплуват асоциации с месомелачката от клипа на „Пинк Флойд”…)

Capture1.PNG

Препратките към творчеството за деца на Дал са не една и две, което ще достави изключително удоволствие както на малките почитатели, така и на порасналите ценители. Разказите са илюстрирани както с документални фотографии от семейните архиви, така и с познатите шашави и криволичещи рисунки на Куентин Блейк, чийто стил се е превърнал в дефинитивна визия за книгите на Дал.

Capture2.PNG

Още след първите страници ще се убедите – „Момче: Истории от детството” е един от най-сърдечните, топли и забавни мемоари, които можете да прочетете, и то на всяка възраст. Книгата бързо се нарежда до заглавия като „Когато бях малък” на Ерих Кестнер, „Автобиография” на Бранислав Нушич и „Момиче от Ямхил” на Бевърли Клиъри. „Момче” е наистина прекрасно и ободряващо четиво, което горещо препоръчвам на всички!

Книгокрил

Още за книгата тук: http://enthusiast.bg/bg/book/364

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s