Когато говорим за жените във фантастиката веднага се сещаме първо за героините – от лейтенант Ухура и принцеса Лея, през Елън Рипли и Сара Конър, до Найтири и Катнис Евърдийн. Далеч по-рядко се сещаме за писателки, които творят в този жанр, при все, че още при зараждането му имаме титаничното влияние на Мери Шели, а днес автори като Ан Леки, Кони Уилис и Н. К. Джемисин обират едни от най-престижните отличия на научната фантастика. Сега вече имам още едно женско име, което неизменно ще свързвам с фантастичния жанр – Беки Чеймбърс! Присъединете се към „Книжни Криле” и нека заедно да прелетим „Дългият път към една малка ядосана планета” (изд. „Студио Арт Лайн”).

product_490

Някъде из пренаселеното небе екипажът на кораб за създаване на космически тунели скача от планета на планета на път към най-значимия пробив на живота си. В мащаба на Вселената човечеството е незначителен вид, а един раздрънкан строителен кораб е едва петънце на звездната карта, но всички пътешествия оставят своя белег и дори най-обикновените хора имат истории, които си струва да споделят.

y450-293

 Въпреки, че обожавам да разпускам с чисто развлекателна, приключенска фантастика, то най-любимите ми сай-фай произведения почти неизменно използват футуристичния сетинг, за да запокитят читателя в ситуации, които му предоставят сложни морални, етически, социални и научни дилеми. Хипотетичната реалност, която авторите изграждат служи къде като алегория, къде като предупреждение или мрачно пророчество за пътя, по който сме поели, къде като хиперболизиране на проблемите на днешния ден… С други думи, макар и да съм фен на романтиката и наивния ретро pulp, много повече си падам по романите, които предоставят храна за размисъл, разширяват хоризонти и отварят съзнания.

christopher-doll-longwaytoangryplanet-frontcover-sml

„Дългият път към една малка ядосана планета” обаче определено прави всичко от гореизброеното! Беки Чеймбърс съчетава екзотични планети, интересни раси и шеметни приключения, но в същото време интелектуалния и емоционален заряд на книгата също е адски силен.

product_489

Бъдещето. Земята най-накрая е била застигната от нерадостна участ, както може да се очаква предвид доминиращия планетата вид. Хората са хванали гората, пардон, космоса. Кой на където му видят очите. Я Марс, я далечни колонии… Розмари е родом от Марс. Има нещо мътно в миналото си, от което май се опитва да избяга и… по стечение на обстоятелствата се оказва на борда на „Пътешественика”. Сега Розмари, представител на човешката раса, е част от екипаж, съставен от редица зарлични извънземни видове, всеки от които носи със себе си не просто различна външност, но и език, обичаи и култура, ценностна система… Заедно с тях Розмари ще преживее различни космически авантюри, докато „Пътешественика” се отправя на своите мисии между звездите.

61cpy0slocl-_sl500_

 „Дългият път към една малка ядосана планета” е роман, написан не само с богато въображение и усет към добрия наратив, но и пълен с интересни, прекрасно изградени герои. Сюжетът е своеобразно разглеждане на проблемите на днешната глобализация, но пренесени в междупланетен мащаб. Беки Чеймбърс ни пренася в една вселен, където човещината далеч не е присъща на всички хора и съвсем не е е необходимо да си човек, за да притежаваш човещина.

StarКнижар

Книгата на сайта на издателство „Студио Арт Лайн“ – http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=383

1 thoughts on “„Дългият път към една малка ядосана планета” от Беки Чеймбърс

Вашият коментар