Съвсем наскоро „Студио Арт Лайн” извадиха нова изненада от торбата с чудесии – цяло томче събрани броеве на “The Goon”, поредица, която започнаха да издават преди сума ти години, кажи-речи в началото на своята дейност. Е, съвсем нова изненада може би не е най-точното определение – „The Goon: Груба сделка” е книжка, която е била подготвяна за издаване преди десетина години, но стига до ръцете на феновете едва сега. А дали чакането си е струвало?

thegoon

В случай, че не сте запознати, „The Goon” е историята на израснал в цирка бабаит, който не се слави с особена красота, но пък за сметка на това е адски добър в пребиването на зомбита…и всеки друг, който му застане на пътя. В това цветущо ежедневие редом с него е Франки – емоционално нестабилен дребосък с афинитет към лошото шофиране.

product_571

„Груба сделка” е нещо като светия граал за феновете на поредицата – томчето събира оригиналните три броя на “The Goon”, издадени от Avatar Press в края на 90-те, преди самият Ерик Пауъл да реши, че комиксът не струва и не му дърпа шалтера. Този път обаче и трите броя са оцветени, събрани накуп и придружени от няколко кратки уеб-комикса и галерия, проследяваща произхода на Бандита.

51bfxdypqzl-_sx314_bo1204203200_

Пауъл не е особено ласкав към творението си, нито в предговора (“Ами, мерси, че пак купувате тая помия”), нито в бележките към ранните си скици, изтъквайки всичките им недостатъци и даващ идеална причина за заглавието на колекцията (“Rough Stuff”). Но отношението му някак перфектно допълва абсолютната безцеремонност на комикса – дали някой ще изяде нечий мозък, дали ще бъде пръсната нечия глава или някой ще бъде намушкан с нож в окото – насилието в “The Goon” е често толкова произволно и граничещо с абсурда, че е по-скоро хумористично и пародийно, отколкото притеснително. Нещо подобно на кървавите приключения на Брус Кембъл в трилогията „Злите мъртви”. На по-консервативните читатели може и да им се поизправи косата. Точка 18?

19236120-_sx540_

Още от първите си страници от книжката лъха онова приятно усещане на независимо издаван комикс – като се почне от дизайнът на героите, с техния film-noir привкус, стилът на рисунките и се стигне дотам, че каквото и да се случи до края на броя, някак си няма как да е не на място. Сюжетът не изпъква с особена дълбочина, но пък историята е сравнително завършена и представя не само света на Бандита, но и ключов елемент на историята му, а именно неговия произход. Така че едва ли има по-добро начало за новодошли читатели, а пък за фенове на героя „Груба сделка” си е направо задължително четиво.

dh16753lg

Редно е да отбележа и че преводът доста ми допадна – диалогът е жаргонен, като това е предадено доста успешно и репликите звучат съвсем естествено. Единствено ме озадачава разминаването в превода на главния герой, който навсякъде е превеждан като „Бандита”, а на задната корица се подвизава като „Разбойника”.

product_570

“The Goon: Груба сделка” е от този тип издания, които по-често бих искал да виждам у нас –кратка, самостоятелна история, събрана накуп в качествено издание, което не обвързва читателя с тревоги и копнежи за следващи томове, които да довършат историята и я излязат, я – не. Радвам се, че въпреки дългото чакане, събраните приключения на Бандита видяха бял свят.

Zedd

Още за изданието на сайта на изд. „Студио Арт Лайн“ – http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=431

Реклами

One thought on “„The Goon: Груба сделка” от Ерик Пауъл

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s