В „Легион: На една ръка разстояние” (изд. „Студио Арт Лайн”) Брандън Сандерсън ни среща отново с нестандартния детектив Стивън Лийдс. Черепната кутия на мъжа, известен като Легион, все още е дом на десетките аспекти – личности, реални единствено и само за своя „домакин”. Но аспектите на Лийдс започват да изявяват все по-агресивно своите ярки индивидуалности. И то точно тогава, когато Легион е изправен пред заплетен случай.

Един труп е изчезнал. В ДНК-то на мъртвеца е закодирана жизнено важна информация. Естествено, ако попадне в неподходящи ръце, забраненото знание ще доведе до катастрофални последици…

Клиентите на Лийдс се интересуват повече от уменията на аспектите му, от колкото от собствената му персона, ако може да се каже така. Да жонглира между разследването и все по-бунтовно настроените аспекти се превръща в истинско предизвикателство. Въображаемите персонажи сякаш живеят свой собствен живот, а главата на Лийдс започва да им отеснява. Лийдс сякаш е на границата между хладнокръвното, логично мислене и бездната на лудостта.

product_515

Онези, които наемат Стивън Лийдс, не го правят заради неговата гениалност. Клиентите му искат да се възползват от помощта на въображаемите специалисти, които обитават ума му – а там вече започва да става тясно. На Лийдс му е все по-трудно да направи разлика между реалността и действията на аспектите. И нищо чудно. Детективът не просто чува гласове, той вижда говорещите като наяве, докато те разговарят както с него, така и между себе си. Назряват вражди, напрежението се покачва, определени аспекти жадуват за контрол… Дали Легион ще успее да овладее ситуацията и да разреши загадката преди да е станало прекалено късно?

Capture.PNG

Макар и повече от двойно по-дълга от своя предшественик, „Легион: На една ръка разстояние” отново е кратичка – 160 страници. Четиво, което се чете в рамките на един ден, но съвсем не е еднодневка, втората книга за Легион се пръска по шевовете от свежи и забавни диалози (с участието на аспектите, естествено!) и страхотни концепции. Тъй като фантастичният елемент тук не залага на визуални чудеса, цяло чудо е че все още никой не се е хвърлил да адаптира „Легион” и продължението му като филм или сериал. С тази си поредица, Сандерсън не разчита на зрелища и заплетени магически системи, а се опира изцяло на креативен сюжет, интригуващи характери и силен диалог. „Легион: На една ръка разстояние” е едновремено и достойно продължение, и интересно развитие.

Книголет

Книгата на сайта на изд. „Студио Арт Лайн“ – http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=400

product_516

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s