Винаги е голяма радост, когато от изд. „Рибка” пуснат у нас нова книжка от някои от звездите на съвременната детска литература. Имена като Ил Сунг На, Фиона Удкок, Оливър Джефърс, Емили Хюз и Скот Кембъл вече са сред любимците и на българските деца (и родители). Но не мога да крия, винаги ни доставя още по-голяма радост, когато от „Рибка” издадат нова книга от български творци и ни доказват, че родните автори и илюстратори по нищо не отстъпват на световните. А ако това твърдение ви се струва дръзко, то веднага ще го подкрепим с едно неоспоримо доказателство, озаглавено „Феята от захарницата”!
feia_01
Катя Антонова, автор на „Двете кралства”, „Принцесешки истории и други необикновени случки”, „Рибка” и поредицата „Какво значи да си…?” ни запознава с Ванилия – малка фея, готова на огромни подвизи. Уви, калпазанските й наклонности са станали причина за своеобразно заточение – Ванилия е наказана да живее сто години в захарница. Въпросната захарница пък е собственост на една баба, а както повечето баби, и тази си има внуче. Филип е на девет, вече е наясно по въпроса за Дядо Коледа, та във феи ли ще вземе да вярва… Е, трудно е да не повярваш, когато феята хвърка пред очите ти, нали?

feia_02

Освен крилцата обаче, Ванилия има и друга вълшебна сила, но за нея по-добре да научите от самата книжка. Важното е, че двамата с Филип ще се забъркат в цял куп щури и забавни приключения. Те обаче никак не са самоцелни. Всяка случка неизменно представя под интересен ъгъл проблеми, с които се сблъскват децата в своето ежедневие. Сред темите са трудните сблъсъци с побойниците в училище, изпитанията върху приятелството и лоялността, че дори и първите романтични увлечения. Катя Антонова е съчетала приказна магия и весели неудачи с истински, смислени и съдържателни послания, които ще докоснат не само най-малките, но и по-големите читатели.

feia_03

По-горе споменахме и Дядо Коледа, та има и едно приключение с подаръци, тършуване из къщи и писане на писма. Макар, че главата е способна да ви трогне до сълзи, все пак с тази зимна приказка родителите крачат по тънък лед, особено ако малчуганите ви все още очакват с трепет посещение от веселия старец. (Намиг-намиг, сещате се накъде бия, нали?)

feia_04

Илюстрациите са на Мила Лозанова, за която сериозно подозираме че също е фея, колежка на Ванилия. Една от онези феи, които създават вълшебствата си не с магическа пръчица, а с моливи, четки и бои. Визуално книгата носи усещане за съчетание между съвременна, модерна чувствителност и дълголетна традиция.

„Феята от захарницата” е книга, която наистина не искате да пропускате. Особено ако имате деца. Или пък все още пазите детето в себе си.

 

Книгата на сайта на изд. „Рибка”: http://ribka-publishing.bg/catalog/feyata-ot-zaharnitsata/

Още мнения за книгата:

http://www.lamartinia.com/2017/12/ribka-y-lamartinia-feiata-ot-zaharnitsata.html

http://azcheta.com/feyata-ot-zaharnitsata-katia-antonova/

http://mamaninja.bg/общество/ревюта/item/1690-dve-valshebni-detski-knizhki

 

 

6 thoughts on “„Феята от захарницата” от Катя Антонова, с илюстрации от Мила Лозанова

  1. Малко ми е неудобно да призная,но за първи път чувам за това издателство и за тази книжка,а това се случва рядко.Звучи много интересно и привлече вниманието ми.Благодаря за ревюто!Определено ще си я закупя 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s