Като малък изяждах детска илюстрована енциклопедия за закуска, но по-късно, някъде към края на гимназията и началото на студентството нещата се промениха.  Когато човек е принуден да се бори с километрични конспекти, срокове и сесии, някак си четенето на научна литература започва да се превръща в затормозяващо задължение. Днес вече доста рядко чета нехудожествена литература. Най-често си отпочивам с истории за далечни планети и фантастични светове. Каква ирония, да обичаш научна фантастика, а да не четеш същинска научна литература, нали? И при все, че качественият sci-fi провокира и разпалва любопитството, някак си досега ми с напредъка на астрофизиката, космологията и пр. си остава единствено под формата на размяна на линкове и  спорадични прегледи на статии от няколко тематични сайта. До сега. Ето, че си намерих идеалната книга, с която да понаваксам пропуснатото, и то по един доста кондензиран, съдържателен, и честно казано, откровено забавен начин. Заглавието е „Астрофизика за заети хора”, авторът е Нийл Деграс Тайсън, а издателството е „Изток-Запад”.

Човек на науката, деен астрофизик, симпатичен водещ на редица документални поредици, viral internet meme, Нийл Деграс Тайсън е една от онези съвременни ренесансови фигури, които проправят път на знанието и помагат на новите идеи и открития да достигат до широката публика. Именно това е и мисията на „Астрофизика за заети хора” („Astrophysics for People in a Hurry” в оригинал). Заглавието е достатъчно обяснително и напълно отговаря на съдържанието.

1432067001553-cached

Вече преведена на над 30 езика, книгата излиза през 2017, тъй че можете да сте сигурни, че информацията в нея е възможно най-актуална и в крак с последните открития в областта на астрофизиката. Същевременно е представена и сумаризация на цялата нужна основа, на знанията акумулирани от предните поколения учени. От Големия взрив, през схващанията на древните ни предци, напред към  до днес. И най-хубавото? Написаното е повече от любопитно и поднесено доста разбираемо, точно като за непретенциозни лаици като моя милост.

astrofizika-za-zaeti-hora

Независимо дали четете книгата от любопитство и за лично удовлетворение, целенасочено да обогатите знанията и разширите хоризонта си, да се фукате с фактология пред познати, или да загрявате повече от шегите в „The Big Bang Theory”, „Астрофизика за заети хора” няма да ви разочарова. Междугалактическо пространство, тъмна материя, звезди-скитници и гладни галактики, всемирният стремеж към кръглост… Текстовете на Тайсън са пълни както с интересни открития, така и с нови въпроси и загадки, които чакат своите отговори.

В „Астрофизика за заети хора” ще откриете някои концепции, за които не сте чели и във научнофантастичните романи. „Truth is stranger than fiction” е казал Марк Твен. И е бил абсолютно прав.

И за финал… Един специален музикален поздрав!

Каква е природата на пространството и времето? Докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото ни в нея? Няма по-добър водач из тези енигматични въпроси от известния астрофизик и бестселъров автор Нийл Деграс Тайсън. Днес малцина от нас имат време да размишляват за това, което се крие извън непосредствения ни свят. Затова Тайсън събира известните ни факти за Вселената и с искрящо остроумие ги поднася в кратки, но апетитни глави, които можете да консумирате навсякъде и по всяко време в забързаното си всекидневие. Докато се приготвя сутрешното ви кафе, докато чакате автобуса, влака или самолета си, „Астрофизика за заети хора“ ще ви разкрие най-важното за Вселената – от Големия взрив до черните дупки, от кварките до квантовата механика и от търсенето на планети до търсенето на живот в безкрая на Космоса. Затегнете коланите, космическото ви пътешествие започва.

Още за книгата:

http://iztok-zapad.eu/books/book/2010/астрофизика-за-заети-хора-нийл-деграс-тайсън

http://knigolandia.info/book-review/astrofizika-za-zaeti-hora/

https://www.ozone.bg/blog/review/astrofizika-za-zaeti-hora/

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s