Всеки, който си е имал вземане-даване с висшето образование в България неизменно се е сблъсквал с адските му абсурди. Ето обаче една книга, която е грабнала абсурдите, засилила е акцента върху адското и е превърнала студентско-академичните преживявания в свеж фентъзи фарс. Съвсем леко над 100 страници, „Групата от Ада” на Снежана Ташева е или дългичка повест, или кратичък роман, който ще ви забавлява, особено ако имате пресни спомени от университетските години.

Университетските неволи на младата преподавателка Боряна Андреева са цяла Менделеева таблица: мъжът на сърцето ѝ би обърнал повече внимание на празна мензура, научният ѝ ръководител е забягнал в Германия, а студентите ѝ се оказват дяволи. От Ада. Нямат брой жертвите, които правим за професията, а любовта понякога се получава по химичен път…

34614786

Сцената на действието прескача от София и Пловдив, аулите на неназовани висши учебни заведения и коварните дебри на Студентски град, та чак до преизподнята. Въпреки, че след като вече сте минали през ВУЗ-ове, общежития и студетски квартири, Ада едва ли ще ви стресне чак толкова. Може пък дори и да ви се понрави. Главната героиня се сблъсква с всевъзможните ежедневни фрустрации на преподавател с известни амбиции – бюрокрацията и бумащината, пълната посредственост на колеги и висшестоящи, тоталната незаинтересованост от страна на учащите… Добавете към професионалните драми и тези от личния живот, картинката съвсем не е розова.

Когато обаче Боряна Андреева получава не обичайните студенти на обмен, ами група рогати и опашати, вече й е бедна фантазията какво може да й се случи. За щастие обаче фантазията на Снежана Ташева никак не е бедна и авторката ви е забъркала едно пародийно приключение, в което има наистина доста препратки към реалността, с които и хумора неизменно е на места по-мрачничък, от типа „да се смееш ли, да плачеш ли”.

18891870_1906382346297839_5458666455271055594_o

Лично за мен най-интересна бе еволюцията на главната героиня. В началото все още не се е превърнал окончателно в смачкан от системата индивид, но е наглед неизбежно хваната в порочния кръг… който най-неочаквано се оказва така порочен, та чак дяволски. После обаче идва ред на едно нетипично себеоткриване и това беше приятен елемент. Вътрешните илюстрации също бяха приятна изненада.

Не зная дали „Групата от Ада” ще допадне на широката аудитория, но… Ако обичате по-нетипични произведения, ако си падате по хумористично ърбън фентъзи или пък сте склонни да давате шанс на дебютиращи родни автори, то „Групата на Ада” е кратичка и се чете бързо, тъй че можете да й отделите малко време. Мен определено ме развесели.

StarКнижар

FaceBook страница на книгата: https://www.facebook.com/groupfromhell/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s