Рей Бредбъри е име, което винаги изричам със смес от благоговение и носталгия. Благоговение, защото към такъв титаничен талант не мога да изпитвам нищо друго, освен дълбоко уважение и възхищение. Носталгия, защото тя е една от основните теми, залегнали в творчеството му, а и защото същото това творчество неизменно предизвиква у мен носталгични спомени. Книгите на Бредбъри ме връщат във времето, когато открих този автор като малко момче. В летните дни, когато по една или друга причина не карахме велосипедите си на село и не се щурахме из дворове и улици, ровех из ухаещата на старост библиотечка в антрето у баба и дядо. Там имаше немалко от томчетата на библиотека „Галактика”, които аз просто хващах и отварях за да намеря нещичко за себе си, а кориците и заглавията ми даваха само най-бегло обещание за съдържанието. И така открих някои автори, за които с ентусиазъм исках да разкажа на всички наоколо и малко ме дразнеше фактът, че за другите май моите открития съвсем не бяха новост и посрещаха разпалените ми разкази с усмивка. Горе-долу по същото време се запознах с Рей Бредбъри и почти лично – той редовно се появяваше на екрана, когато по телевизията се завъртя „Театърът на Рей Бредбъри”. Ненадминат илюзионист на думите, той кара словото да оживее, а заедно с него оживяват марсианци, вампири и динозаври, циркът идва в града или пък настъпва Хелоуин. С годините за мен очарованието на неговите разкази и романи не само, че не е отслабнало, то се разпалва все повече и повече. А като стана дума за разпалване… Обект на днешното ревю е „Да опожаряваш е наслада” – сборник с разкази, предшестващи „451 градуса по Фаренхайт”, част от поредицата „Велики майстори на фентъзи и фантастика” на изд. „Бард”.

da-opojarjavash-e-naslada

Сборникът съдържа 16 произведения с общ обем 352 страници. Един от най-големите майстори на кратката форма, за 352 страници Бредбъри е способен да ви скрие шапката 325 пъти, било то със смразяващите кръвта послания за пътя, по който сме поели като общество и цивилизация, било то с концептуалното си мислене, обиграният си стил и начинът, по който кара прозата да звучи така дяволски поетично. В разказите му ще откриете и изпълнен със съжаление поглед към деструктивните наклонности на човешкия род, и безкомпромисна социална критика към всичко пошло, кухо и цинично, и изобличаване на пороците на диктатурата, консуматорството, тоталитаризма и какво ли не още. Но преди всичко, ще откриете нотката на оптимизъм, така присъща на Бредбъри философа и хуманиста. Ще откриете искрицата надежда за новото начало, за възраждането на феникса от пепелта…

gnar

Смятам, че „Да опожаряваш е наслада” спокойно може да се чете и без да сте чели преди това „451 градуса по Фаренхайт”, но въпреки всичко аз бих препоръчал първо да наваксате с романа и след това да преминете към разказите. Първо, защото ако изобщо съществува задължителна литература, то антиутопията на „451 градуса по Фаренхайт” със сигурност влиза в тази графа. Второ, защото част от разказите тук ще имат повече контекст за вас ако ги свържете със сюжета за мрачното и все по-реално бъдеще, в което всяка стена е екран, а работата на пожарникарите е да изгарят книги. Тук дори се съдържа нещо като прото-Фаренхайт, ранна версия на онова, което по-късно се е превърнало в знаменития роман. Това превръща „Да опожаряваш е наслада” не просто в поредния прекрасен сборник с истории от непресъхващото въображение на Бредбъри, но и извънредно любопитен поглед „зад кулисите” на неговите творчески процеси.

451-neary_wide-8e97cfe5174fb467ab94d52a9b9681588d0eaead-s900-c85

Съдържание
Прeрoдeният
Oгнeн cтълб
Библиoтeкaтa
Фeникc cияeн
Бeзумнитe вълшeбници нa Мaрc
Кaрнaвaл нa лудocттa
Клaдa
Щурeцът нa пeчкaтa
Пeшexoдeцът
Бoклукчиятa
Уcмивкaтa
Мнoгo cлeд пoлунoщ
Пoжaрникaрят
Дрaкoнът, кoйтo cи изядe oпaшкaтa
Някъдe прeди зaзoрявaнe
Към бъдeщeтo

Книгата на сайта на ик. „Бард“: https://www.bard.bg/book/?id=2204

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s