Ако сте фенове на Конан Варварина няма как да не обичате изд. „Изток-Запад”. Именно те издадоха класическите фентъзи истории на Робърт Хауърд в два прекрасни, илюстрирани тома. А сега, до тях от същото издателство гордо застава една нова книга, сходна по жанр, сходна по дух, но… българска! „Кървави песни” на Димитър Цолов е събитие в родното фентъзи, което не искате да пропускате.

Добре дошли на борда на „Книжни Криле”, по време на днешния полет към света на приключенията за вашето забавление ще се погрижат Чистника и Шепичката. Кои, кои?

picture_2051

Рент Чистника и Блър Шепичката, двама хубостници, с които веднъж да се запознаете и няма да ви се иска да се разделяте. Рент е  мускулите, Блър е магията на тандема. Нещо като фентъзи версията на Бъд Спенсър и Терънс Хил. Само че, не ядат боб. За това пък пийват. А имат такива истории за разказване, че да ти е драго да ги черпиш и да слушаш… Е, ако не тях, то поне Димитър Цолов – Доктора заслужава черпене! Наистина, от доста време не се бях забавлявал така с българска книга.

Добре дошли в Емор, където бродят магьосници, вампири и всевъзможни гнусни твари, които с радост биха те оглозгали, пък дори и да не са гладни в момента – сигурно биха ти видели сметката от спортна страст. Да, опасности колкото си щещ, но поне и кръчми има в изобилие. А повечето от тях крият разнородни съмнителни задачи, към които двамата наемници Чистника и Шепичката подхождат с подобаващата неохота и мнителност. Ама кого лъжат всъщност? И двамата просто ги сърбят ръцете да се забъркат в неприятности. Понякога на тях може и да им идва леко в повече, но на читателя – никога! Всъщност, на читателя му е малко и когато приключи със седемте историйки ще има да пита за още.

Приключенията на Чистника и Шепичката са от оня тип развлекателно, приключенско фентъзи, което още като малко момче ме спечели като почитател на жанра до живот. Двама симпатични антигерои, на които може да им се случи абсолютно всичко. И то, кажи-речи, си им се случва. Чудничко поднесен свят – внимателно подбрани детайли, които ти създават представа за земите, из които бродят Рент и Блър, но без разточителни описания и някакъв досаден information dump като от третокласно RPG ръководство. Стил стегнат, пипнат…

А покрай тая книга е падало пипане (Не, не такова пипане! Уф, че си и ти!). За това се е погрижила Елена Павлова, която освен писател-фантаст, култов автор на книги-игри и адски деен преводач (вкл. и на гореспоменатите томове с Конан!) явно е и the go-to редактор опре ли до жанрова литература. Добавете и корица от Петър Станимиров и вече няма от какво да се оплача!

Някои от заклетите фенове на изд. Giana сигурно вече са чели някои от кървавите песни на Доктора в сборниците от олекция „Дракус”. Но за останалите читатели срещата ще е първа и извънредно приятна. Голямо браво на „Изток-Запад” за това, че са съзрели потенциала на Димитър Цолов и неговите герои и са им дали шанс да достигнат до широката аудитория!

StarКнижар

 

Мъжката дума

е остър кинжал –

слушай добре и

дано си разбрал.

Щом завъртиш го,

недей му мисли –

връщане няма,

до кокал режи!

 

Кръв ни събра и

пак кръв раздели.

Само един ще

остане, уви.

Ти ли ще бъдеш

това или аз,

нека в двубой да

узнаем тозчас!

 

из „Стоманена песен“, епична поема от Емор

 

Още за книгата:

http://iztok-zapad.eu/books/book/2051/кървави-песни.-хрониките-на-чистника-и-шепичката-димитър-цолов

https://annahells.wordpress.com/2018/02/05/кървави-песни/

http://citadelata.com/кървави-песни/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s