Ако сте герой по призвание, то наточете мечовете, заредете бластерите и пригответе зарчетата! Независимо дали сте отраснали с класическите книги-игри от Златната ера или пък тепърва сте се запознали с тях покрай Новата вълна, то несъмнено сте чакали с нетърпение и новия том на „Призвание герой!”, в който по традиция ви очакват цели три интерактивни литературни произведения.

210976_b

„Призвание герой” е адски готин замисъл, защото не само, че напомня на едновремешните сборни издания „Мегаигра”, но и ви предоставя отделни, цялостни истории. Тук няма „Историята до сега…”, няма и „Очаквайте продължение…”, което за мен винаги е голям плюс. Но най-готиното е, че томовете на антологията са като да отвориш три Kinder Surprise яйца едно след друго – никога не знаеш какво ще ти се падне! Книгите-игри са доста разнородни както като жанр и като стил на писане, така и като механика на играта.

А ето какво е намерило място в том 6!

„Онази зимна нощ“ – Красимира Стоева

На 12-ти декември двама младежи изчезват при загадъчни обстоятелства, а телата им се появяват необяснимо след три месеца. Сега Васко ще трябва да се върне във времето, за да открие какво се е случило и да го предотврати. Само че през онази зимна нощ в гората броди и нещо друго; нещо не от този свят…

 Интригуващ сюжет, в който главният герой има повече от добра мотивация за действията си. Леки правила на играта, но това не означава, че самата игра е също толкова лека. Тягостната атмосфера е съчетана с някои загадки, над които човек може да си размърда сивото вещество, вместо да разчита на зарчета и показатели от дневника. Източникът на злото става ясен сравнително рано, но затова пък от срещата в снега могат да ви побият тръпки, и то съвсем не заради минусовите температури. По някакъв странен начин, съчетанието на хорър и фантастика ми напомни на някакъв роден, мразовит вариант на Stranger Things, което определено е плюс. „Онази зимна нощ” е чудесна игра, в която има и добра литература и висока интерактивност, и то такава, че предоставя възможности за преиграване. Със сигурност след време ще се върна към историята и ще се пробвам да я мина по различен начин!

„Рандеву“ – Ал Торо

Четиридесет години след като Земята губи връзка с междузвездния кораб „Хоризонт 2“, той навлиза обратно в Слънчевата система. Бен се събужда полумъртъв на борда му, без никакъв спомен как и защо е попаднал там и дори кой е! Съзнава единствено, че времето му да разгадае тази мистерия неумолимо изтича. pg6str8

Дали „Хоризонт 2” е намигване към „Смъртоносен хоризонт” и „Конкуест 2”? Не знам, но дори и да не е – „Рандеву” ми припомни и на двете заглавия по много приятен начин. 79 епизода е доста малък обем за разгръщане на история и въпреки това Ал Торо се е справил блестящо със задачата. „Рандеву” е стегната, ударна и мрачна, каквито са и някои от любимите ми сай-фай филми… към доста от които забелязах и препратки в играта. Има значителна хаотичност на събитията, което само по себе си действа доста добре, за да те вкара в ролята на герой, изгубил спомените си. А ако заглавието на историята ви е накарало да се надявате на нещо по-горещо… то да спойлна лекичко, имате възможност да стигнете и до такива сцени.

Ако „Рандеву” беше електронна книга-игра на английски, ап с текст и атрактивни, анимирани илюстрации, най-вероятно щеше да е голям хит. Историята спокойно би могла да бъда и леко по-разгърната, с една идея по-продължителни епизоди, и да се пусне като самостоятелно издание. Защото е много добра! Но дори и в този си вид, „Рандеву” е страшно приятно произведение, което демонстрира възможностите на своя автор. Ал Торо определено знае какво прави и лично аз бих се радвал да виждаме по-често негови книги-игри по книжарниците, пък ако ще и това да е за сметка на преводните заглавия.

„Зъби: Палатът на чудесата“ – Стефан Стефанов

В разгара на свирепа зима, Елия стига до Белерия – град, който ревниво пази своите тайни. Някъде там тя може да открие ключа към миналото си, а за да го направи, ще трябва само за една нощ да се справи със стражите на съдия Пардал, да се внедри в подземния свят и да открие полуделия доктор Майнард, създаващ безбожни изроди – мисия, почти непосилна дори за една вампирка!

Capture.PNG

Продължение на „Зъби” от том 4 на „Призвание герой”, „Зъби: Палатът на чудесата” ни среща отново с Елия, която се рови в миналото си и… разбира се, любопитството убива котката. Или поне мене ме уби веднъж-дваж преди да стигна до финала. (Помнете, използването на десетопръстната save game система си е чисто чийтване!) Плаващи кодировки и промяна на събитията на една и съща локация от картата – това винаги ме е кефело. Многото разклонения гарантират, че авторът не само не ви води за носа по някакво линейно приключение, симулирайки право на избор, но се е постарал адски, за да ви даде възможност да влияете максимално на случващото се. Точно както и „Рандеву”, „Зъби 2” също спокойно би могла да бъде самостоятелно издание”. Тук има достатъчно история и предостатъчно игра, за да задоволят жаждата за приключения на закоравелите играчи.

И накрая малко общи приказки… „Обърнатата” рисунка на корицата е идейна, но като композиция нещо ми куца, просто натежава от ляво и има прекалено много неизползвано пространство отдясно. Вътрешните илюстрации варират като ниво, но като цяло не падат под средното, доволен съм. Интервюто с Роджър Уилко беше приятен бонус. Навремето човекът успя с едва шепа заглавия да стане един от култовите родни автори на книги-игри.

Цялостното впечатление е, че „Призвание герой” том 6 съдържа едни от най-силните книги-игри на Новата вълна. Новите писатели се справят с предизвикателствата на формата все по-добре и ми е много приятно да ги гледам как се развиват и израстват от шепа ентусиасти до истински професионалисти.

Повече за изданието тук: https://www.legacyofkreya.com/bg/books/prizvanie-geroi-br6

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s