За френско-белгийските комикси (bande dessinée) Титоф е герой, чиято популярност може да се мери с тази на Барт Симпсън в САЩ. Първият албум се появява през 1993 и през последните 25 години са го последвали още четиринадесет, като хлапето с щръкналия рус перчем се радва на все по-голяма популярност и определено култов статус. Комиксите са адаптирани в анимационен сериал и филм, продават се милиони бройки, а техният създател продължава да твори. Швейцарският художник и карикатурист Филип Шапуи, известен повече като Зеп (псевдоним, избран в чест на Led Zeppelin) е издаван и на български, въпреки, че родните комикс фенове май някак си пропускат да забележат присъствието на Титоф у нас. Е, време е да му обърнем малко повече внимание!

preview-big_1

„Титоф 1: Бог, секса и тираните” и „Титоф 2: Любовта е необяснима” излизат у нас от изд. „A&T Publishing”, но се разпространяват и на сайта на изд. „Пурко”, на които трябва да благодарим и за комиксите за Мумините на Туве Янсон, както и за симпатичната Ана-Ана. (За повече информация: https://www.purko.eu/ )

preview-big2_1

Двата тома на „Титоф” в традиционния голям формат, с по 48 страници, всяка от които обикновено представлява отделна историйка. Комикс-страничките са си самодостатъчни и можете да ги четете дори и разбъркано ако пожелаете. Характерното за всички тях са скечовете от ежедневието на Титоф – подрастващо (и бързо ориентиращо се) момче на 8 години, неговият най-добър приятел Ману и техните съученици.

preview-big2_4

И точно като всички нормални хлапета, и тези тук се държат по съвършено друг начин в отсъствието на възрастните. Дали момчетата ще се надпреварват кой пишка най-далеч, дали ще им хрумне да звъннат на розов телефон или пък някой ще е донесъл списание с голи мацки, Титоф току ще попадне в ситуация, от която косите на някои педагози биха се изправили… Но какво да се прави, Титоф е тъкмо в онази възраст, в която започват да се появяват въпроси от рода на „Защо Бог е създал училището” или „Защо те боли простатата, дядо?”. Да видим кой възрастен ще изтегли късата клечка и ще му се падне да обяснява „Какво е ерекция?”.

preview-big_2

Ако сте по-запознати с френско-белгийските комикси, то сигурно ви е ясно, че поне част от тях се характеризират не просто с артистична свобода, но и със значителна разкрепостеност. Не в лошия смисъл на думата, разбира се. С риск да скандализира по-свенливите читатели, хуморът в историйките за Титоф може и да е по-неудобен и ежедневен, но не изпада във вулгарност.

preview-big_4

Чисто и просто Зеп не си поставя за цел да създава някакъв идиличен образ на подрастващите, нито пък на възрастните. Най-общо казано, това са комиксчета за нещата от живота, измежду които са и въпросите за птичките и пчеличките. Смелите рисунки на Зеп пресъздават ситуации, през които все някога минаваме покрай съзряването, но вместо да се изчервяваме и шушукаме, с Титоф можем да се посмеем на воля. А и да си припомним, че по някои теми по-добре да хвърлим светлина лично и навреме, вместо да ги избягваме и оставяме на самотек.

preview-big_6

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s