Въпреки, че вероятно ще си останат най-известните му произведения, фентъзи тухличките от сагата „Песен за огън и лед“ далеч не са единствените книги на Дж. Р. Р. Мартин, които заслужават внимание. Може би сте верни почитатели на автора и не пропускате нищо негово? Или пък вече сте преминали през гореспоменатия епос и искате да разширите представите си за библиографията на Мартин? А може би сте фенове на сериала „Game of Thrones”, но преди да захапете книгите предпочитате да тествате автора на литературния източник с нещо по-кратичко и бързо за четене? Или чисто и просто имате слабост към фантастичната литература и от време на време ви се прищява нещо по-стегнато и скорострелно? Във всички от гореспоменатите случаи (или комбинации от тях), от изд. „Сиела” имат четиво точно за вас, а заглавието е „В дома на червея”. 

v-doma-na-cherveya

Под земята на опустошена планета, огрявана от лъчите на умиращо слънце, децата на Белия Червей  живеят и празнуват, докато светът им загива. В дълбоките тунели, където светлината не достига и мракът властва, живее стария им враг – гроуните, но децата на Червея продължават своя безкраен празник. Анелин е млад благородник от Града на Червея, който е принуден да слезе в дълбоките тунели, за да отмъсти за накърнената си чест. Вместо това ще намери истината за планетата и за тихия ужас, дебнещ в сърцето на мрака.

„В дома на червея” е като високоградусен шот и липса на разредител. Приема се бързо, предизвиква тръпки, пали и нагарча, но и доставя удоволствие. Мартин за пореден път е пуснал на воля мрачното си и разюздано въображение и резултатът е смразяваща история от един горещ, изпепелен свят, под чиято повърхност се гърчи невоъбразим ужас.

Жанрова бленда от апокалиптична фантастика, приключенско фентъзи и чист, неподправен хорър, „В дома на червея” има изобилие от екшън и атмосфера. С бързи и смели щрихи Мартин е скицирал една обстановка на необятни подземни лабиринти, клаустрофобични тунели, кръвожадни врагове, движени от сляп, първичен инстинкт… Сетингът е епичен, историята – камерна.

По всичко от гореспоменатото може би оставате с впечатлението, че концепцията има доста общо с „Пришълецът” и/или „Пълен мрак” и няма да сте далеч от истината. Из тунелите на Мартин се разнася далечното ехо от хитиновите гадини на Х. Р. Гигер, но „В дома на червея” ужасява със своя собствена индивидуалност.

Книголет

One thought on “„В дома на червея” от Дж. Р. Р. Мартин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s