Ех, тази Ванда! Никога не знаеш накъде ще я отвее вятъра. Едно обаче е сигурно – с нея няма да скучаеш. Заглавието на четвъртата книга от поредицата на немската писателка и илюстраторка Дагмар Гайслер направо си напомня на уестърн – „Ванда. Отмъстителни ездачки”. Е, не бойте се, истинска стрелба няма да има. Въпреки, че нашата героиня ще стреля с пронизващи, изпълнени с укор погледи някои свои приятели… Отдавна знаем, че любимата ни четвъртокласничка не търпи префърцунени ездачки и има алергия към жокейски шапки, но сега Ванда е принудена да прекара цяла седмица в конното стопанство Зоненхоф. С нея са, разбира се, и Кати, и Фаби… но тук се подвизава и една червенокоса красавица, по която Фаби май хлътва от пръв поглед. А на всеки, който вече познава Ванда би трябвало да му е ясно – положението става взривоопасно!

Capture.PNG

Но как се намерихме в такава каша?! Майката на Ванда трябва да замине по работа, изглежда, че фотографската й кариера върви чудесно, но кой ще се грижи за Ванда е под въпрос. Баща й заминава на почивка с бременната си приятелка Инге, последен шанс за двамата да прекарат малко спокойно време преди бебето да се появи на бял свят. На помощ идва госпожа Мориц, която се грижи за конното стопанство Зоненхоф, където майката на Ванда неотдавна е била на снимки. Чудничко място, мечта за всеки ученик… стига да не се казваш Ванда. А тя смята, че спокойно можем да минем и без коне!

Capture.PNG

Е, ние си я знаем, нашата Ванда. Всъщност тя страшно обича животните, но към конете изпитва особена ревност. Все пак, те двете с най-добрата й приятелка Кати някога са имали сродна мечта, но докато Ванда все още иска да бъде художничка и да рисува илюстрации, Кати се е влюбила в конния спорт и редовно ходи до хиподрума на уроци по езда.

Дали няколко дни сред красивите коне в Зоненхоф ще промени мнението на Ванда? Възможно ли е дори и нейната гордост и упорство да се пречупят пред изкушението да поязди някое пони?

Capture.PNG

Преди обаче Ванда да успее да се влюби в конете, най-добрият й приятел Фаби се влюбва, и то до уши, в племенницата на госпожа Мориц – Лаура. А тя си има всичко, от червени къдрици, до деликатно носле, каквото самата Ванда винаги е искала да има (а не тази камба, която е наследила от татко си). И ето, на! Сега Фаби охотно взема първите си уроци по езда и дори безропотно чисти тор, само и само да се сближи с Лаура. А уж двамата с Ванда щяха да търсят скрития в горите друидски камък! За да станат нещата още по-лоши, бандата на момичемразците също решава да намине…

Capture.PNG

Дагмар Гайслер не изневерява на себе си и тук. „Ванда. Отмъстителни ездачки” продължава да съчетава увлекателен и динамичен текст, непринудено разказан под формата на детски дневник, но с илюстрации, които са класи над всички имитатори на Дръндьото на Джеф Кини. Гайслер безпогрешно улавя емоциите на своите герои и успява дори и с половин дума да загатне пораждащите се в тях нови усещания, присъщи за децата на тази възраст. А е много по-лесно да се справяш с противоречивите си чувства, когато си ръка за ръка с приятел като Ванда. Така дори и порастването става къде-къде по-забавно!

Capture.PNG

Очаквайте скоро ревютата и на останалите три книжки от серията! 🙂

Повече за Ванда и поредицата прочетете тук: http://www.gealibris.com/?com=com_album&view=category&cat=18&lang=bg

Дагмар Гайслер е родена в Зиген през 1958. Учи графичен дизайн във Висбаден. Сега живее и работи като автор и илюстратор на свободна практика близо до Мюнхен. Илюстрирала е много книги за деца. Като автор и илюстратор е публикувала картинни и картонени книжки и читанки, многобройни книги за деца и момичета. У нас е позната най-вече с любимите на хиляди деца книги с патилата и победите на Ванда. За „Ванда и бандата на момичемразците“ получава през 2007 наградата за илюстрирана детска книга „Пенцбергер Урмел“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s