Няма нищо по-хубаво от това да се завърнем в света на народните приказки! Свят на неродени моми и царски синове, на златни момичета и звездочели юнаци. В него отново ни отвежда Лозинка Йорданова, този път със своята книга „Български народни приказки за царе и царици, за царски синове и царкини”, издадена като част от фолклорната детска поредица на изд. „Емас”. Един прекрасен том, в който поука и приключения вървят ръка за ръка, а сладкодумието на авторката се лее като жива вода.

Вече на два пъти сме изказвали признанието си към прекрасната работа на етноложката Лозинка Йорданова. Поводите бяха две други книги на изд. „Емас” – „Български народни приказки за Кумчо Вълчо и Кума Лиса, за Ежко Бежко и за още земни твари” и „Български празничен календар за деца”. Обектът на днешното ревю не пада по-долу.

Capture.PNG

„Български народни приказки за царе и царици, за царски синове и царкини” е изключително добър сборник, между чиито корици ще намерите вълшебни приказки, които макар и прастари, успяха да ни изненадат. При все дългото и описателно заглавие, което дава доста добра представа какво да очаквате от книгата, тук са приютени и някои позабравени тропи и по-неизвестни герои. Особено много ми допаднаха историите за „Богдан и вълшебната гъдулка”, за „Пепелешко и крилатото конче” и за „Царкиня лебед”. Беше ми забавно да си припомня Кратунчо, а образът на Сребърния елен е направо омагьосващ.

Всички сме чели (и са ни чели!) народни приказки от томовете на Ангел Каралийчев, Елин Пелин и Ран Босилек. Лозинка Йорданова съвсем достойно се нарежда до всепризнатите класици, погрижили се за това устното народно творчество за деца да стане и писмено.

Но всъщност, защо пък да са само за деца? Да, вълшебствата, битките и щастливия край винаги са се харесвали на най-малките. Но „Български народни приказки за царе и царици, за царски синове и царкини” спокойно може да послужи и на всеки, който се интересува от многообразието и дълбочината на историите, с които са расли поколенията от предишните векове. Приказките ни са своеобразно прото-фентъзи, което предоставя невероятно плодотворна почва, в която да поникнат и нови сюжети от съвременни автори.

На изпроводяк сме ви запазили няколко думи от авторката:

“Работила съм с деца. Напипила съм техния пулс и знам за какво бие той, знам какви са неговите желания. Народните ценности са достойни да бъдат предадане на децата, така че да ги разберат и да ги съхранят за следващите поколения. Трябва да бъдем добри наследници и да пазим богатството на българското народно творчество. Аз съм търсила сюжетите на моите книги в словото, в преданията, в песента. Когато пиша книгите си, се чувствам задължена да обяснявам подробно какво се случва с героите, защото виждам вашите широко отворени очи, които ме питат: “Какво се случва по-натам?”

Лозинка Йорданова (източник на цитата: www.botevgrad.com)

Повече за книгата от сайта на изд. „Емас”: http://www.emasbooks.com/catalog.php?action=showbook&book_id=82&subcat_id=10

 

Българските народни приказки са нашето познание за народната ни култура. Те са родени от поуката на живота и ни учат на мъдрост, на добро, на приятелство, на труд и честност. Старостта им ни дава необикновена сила, защото носят неподвластния на времето дух на минали поколения.

В българската народна приказка са търсили вдъхновение най-големите ни писатели. Към нея са посягали, за да я предадат на поколенията, автори като Елин Пелин, Ран Босилек, Ангел Каралийчев,Николай Райнов.

В духа на тази традиция известната наша фолклористка Лозинка Йорданова е събрала и пресъздала в серия книги не само най-популярните, а най-вече неизвестни и не по-малко прекрасни народни творения, съхранени в старите сборници на вековете.

Първата книга от поредицата “Български народни приказки” ни разкрива стародавния свят на царе и царици, за да ни внуши, че злото не живее там, където обичта и трудът създават чудеса!

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s