Който е бил някога в Краков непременно е останал запленен от красотата и атмосферата на града. Който е крачил по улиците и площадите му, който се е разхождал по мостовете над Висла и е надничал през витрините на дюкянчетата и магазините, който е посещавал Вавела, катедралите и музеите, той знае – тук има много история. И много и различни истории. Живи, примамващи, спотайващи се по ъгълчетата, прокрадващи се край уличните фенери… И Рейчъл Ромеро е уловила една такава история, съчетала красота и болка, показваща ужасна жестокост, но и вездесъща любов, сурова реалност, но и съкровени мечти. „Майсторът на играчки от Краков“ (изд. „Сиела“) е наистина вълшебна!

141a63dcb5febfd97ad3988d8edbfd0f

В страната на куклите има магия. В света на хората има война. Навсякъде има болка. Но и навсякъде има надежда. Каролина е жива кукла от Страната на приказките, където кралят и кралицата са свалени от власт. Но когато внезапен вятър магически я отнася в света на хората, тя се оказва в Краков в компанията на Майстора на играчки – човек с необичайна сила и тайнствено минало. Майстора се е научил да страни от хората – и от играчките – но Каролина, със своя кураж и състрадание, го кара да се усмихне отново и дори да се сприятели с един цигулар и неговата дъщеря. Но новооткритото им щастие е разбито на парчета, когато нацистки войници нахлуват в Полша. Каролина и Майстора бързо осъзнават, че приятелите им евреи са в смъртна опасност, и са решени на всичко, за да ги спасят. Без значение какво им коства.

 „Майсторът на играчки от Краков“ е нещо като „Крадецът на книги” и „Пинокио” в едно. Краков през Втората световна война не е весело място и Рейчъл Ромеро не е страняла от човешката трагедия и ужаса, но също така не се е и гмурнала в най-мрачните дълбини на скръбта и витаещата смърт. Ромеро пише много премерено, така че да не омаловажава и смекчава историческите събития, но и да не е непосилна за младия читател. Има тук един много приятен баланс, чрез който усещаме тъгата и болката, но не до такава степен, че да ни е трудно да четем нататък. В това отношение „Крадецът на книги” ме подсеща за Майкъл Морпурго, който е майстор в разказването на топли и човешки истории във военно време.

d0bdd0b0-d0b8d0b3d180d0b0d187d0bad0b8-d0bed182-d0bad180d0b0d0bad0bed0b2_d0b1d0b0d0bdd0b5d180

Но това, което истински ме спечели в „Майсторът на играчки от Краков“ е зрънцето магия, което се превръща в сърцето и душата на сюжета. Ще се влюбите в Каролина, куклата идваща от един приказен свят и внезапно оказала се в огнището на най-голямата и страшна война в човешката история. Когато се срещат за първи път Майсторът на играчки е почти отшелник и определено е изгубил пътя си. И кой би могъл да го вини? Липсата на единия му крак е горчив и постоянно преследващ го спомен за ужасите, които е преживял през Първата световна война, а ето, че се задава Втората. С окупацията на нацистите нещата се променят неимоверно, Майсторът и Каролина трябва да дадат всичко от себе си, за да спасят от смърт един цигулар евреин и неговото семейство.

34079578

„Майсторът на играчки от Краков“ е урок по приятелство, самоотверженост и вяра в силата на доброто и любовта. Може и да ви звучи като изтъркано определение, но Рейчъл Ромеро е облякла тези вечни теми в интригуващ и пленителен сюжет, нестандартна комбинация между исторически роман и младежко фентъзи. Резултатът е сърцераздирателен, драматичен и трогателен и сигурно ще се просълзите нееднократно, особено ако сте по-чувствителна душа, като мен. Ромеро определено знае как да разчувства читатели от всяка възраст.

Книголина

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s