Какъв е по традиция главният герой в една детска книга? Симпатичен, самоотвержен, находчив, смел, проявява щедрост и съчувствие… С колко от тези качества може да се похвали геройчето от днешното ревю? Нула! Всъщност, Александър Баденфийлд е пълен противовес на всички жанрови традиции. Ето ви едно надменно, арогантно, себично, самодоволно създание, което направо ще ви иде да удушите. Но няма да ви се наложи. Защото Александър намира далеч по-изобретателни начини, по които да сложи край на своя (пореден) живот. А е задигнал от котката си цели девет! Добре дошли в „Деветте живота на Александър Баденфийлд” (изд. Millenium), написана от Джон Бемелманс Марсиано и илюстрирана от Софи Блекол.

112484

Дванайсетгодишният Александър Баденфийлд е наистина непоносим. Той е последният от голям род на лъжливи и крадливи негодници. Един ден на момчето му хрумва щура идея. Защо пък да не прехвърли деветте живота на котката си върху себе си? И тогава се впуска в най-страхотното забавление – да ги профука всичките по всевъзможни начини. Но когато животите привършват и момчето остава само с един, то осъзнава колко е било безразсъдно. Лукава и забавна история със също толкова прекрасни илюстрации – черен хумор в най-прекрасния си вид!

9-lives-stroller-final

Тая мрачно-игрива книжка, пълна с черен хумор ми напомни на първата ми среща със „Семейство Адамс”. Баденфийлдови, макар и да нямат трансилвански роднини, са също така баснословно богати и проявяват афинитет към аристократичния лукс, а изтърсакът на фамилията конкурира чичо Фестър в начинанията със смъртоносни последици. Това е една от ония книжки, които могат да накарат някои родители първо да им настръхнат косите заради макабричните сюжети, с които дечицата се забавляват, а после да се скатаят някъде и тайно да прочетат книжката, хилейки се в захлас. Туй то!

9-lives-tumblr_mtdo49zdt91r0yglfo1_250

Но ако „Деветте живота на Александър Баденфийлд” е успяла искрено да ме позабавлява, няма лицемерно да си я скрия за себе си, а ще я споделя с някое хлапе, на което му е дошло до гуша от приказна пропаганда… ъъъ, искам да кажа, поуки.

Ако децата ви си падат по четива от рода на „Поредица от злополучия” на Лемъни Сникет, то и „Деветте живота на Александър Баденфийлд” е удачен избор. А илюстрациите на Софи Блекол са първокласни и добавят много артистичност и атмосфера на изданието.

icarus-final

Книгата на сайта на изд. Millenium – https://www.milleniumbg.eu/bg/books/show/386

Още ревюта:

https://knijenpetar.wordpress.com/2014/06/10/деветте-живота-на-александър-баденф/

http://knizhenjor.com/2013/11/devette-jivota/

https://annahells.wordpress.com/2014/03/02/деветте-живота-на-александър-баденфи/

http://literaturatadnes.com/archives/1670

http://azcheta.com/devette-zhivota-na-alexandar-badenfield-jon-bemelmans-marsiano/

http://knigozavar.com/reviews-bg/the-9-lives-of-alexander-baddenfield/

http://izumen.blogspot.com/2014/01/blog-post.html

https://knizhka-s-mishka.eu/index.php/детски-дебюти/децата-и-книгите/60-деветте-живота-на-александър-баденфийлд-джон-бемелманс-марсиано

http://knigolandia.info/book-review/devette-jivota-na-alexander-badenfiild/

 

Реклами

One thought on “„Деветте живота на Александър Баденфийлд” от Джон Бемелманс Марсиано, с илюстрации от Софи Блекол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s