Ако редовно сте следили ревютата ни, сигурно сте чели представянето на „Ванда – първи приключения в училище” (изд. „Гея-Либрис”). Миналата година ви представихме най-новата книга от поредицата за Ванда, написана и илюстрирана от Дагмар Гайслер. Но сега най-накрая сме се захванали със задачата да ви разкажем и за всички предходни заглавия от обичаната и популярна сред децата серия немски книжки, в които малката Ванда изпада в откровения и ни разказва за живота си с детска непринуденост. Но скъпи родители, струва си и вие да хвърлите едно око на нейните мемоари, защото светът на децата и светът на възрастните всъщност си е един и същ, въпреки че ни се случва да позабравим този факт. „Тайният дневник на Ванда” е първата част от поредицата, в която децата ще се забавляват и ще намерят нова приятелка. А възрастните? Те ще имат безценната възможност да се огледат в детските очи… и сами да си припомнят, че при все, че ние, големите, все се оплакваме от отговорностите и грижите си, то и да бъдеш дете понякога хич не е лесно и безпрепятствено. 

Capture.PNG

Нещо се е объркало страшно в света на Ванда. Родителите на момиченцето са разделени и тя живее с майка си, която е артистична натура – фотографка, потготвяща нова изложба в… бившата фабрика за шапки! Татко й пък живее с новата си любов, която отрича бялото брашно, захарта и какво ли не още, в името на еко продуктите и здравословното хранене. А на Ванда й е дошло до гуша от сирене тофу!

В училище нещата не са по-добре. Новата учителка е взискателна и твърди, че „в четвърти клас това трябва да се знае”, без значение за какво става дума. За доказателство на думите й служи новият ученик Фабиан Шилинг, който е всезнайкото на класа и хич не е някой, с когото би искал да те сравняват, особено ако си обикновено хлапе, което си има и други неща за правене, освен да виси денонощно над учебниците.

Capture.PNG

А Кати, първата приятелка на Ванда, си пада по конете и прекарва все повече и повече време на хиподрума, в компанията на тайфа момичета, които Ванда не понася. И сега, нищо, че се знаят от бебета, Ванда и Кати не успяват да прекарват заедно толкова време, както преди.

Но чашата прелива напълно, когато семейство Майер се изнасят. А тръгвайки си съседите на Ванда отнасят със себе си и кучето Пухчо, което нищо, че си е лично тяхно, все пак е било голяма дружка на Ванда и тя се е чувствала почти така, сякаш си има свой собствен домашен любимец.

Capture.PNG

Мислите си, че нещата няма как да станат по-лоши ли? Познайте кой се нанася в съседство до Ванда сега? Кои са новите обитатели на близката къща? Семейство Шилинг! Пфу! А майката на Ванда сякаш очаква тя да се сприятели с онзи зубрач Фабиан…

Да, Ванда е достойна за съчувствие. И макар, че се случва да се прояви в лоша светлина (като например когато с Кати съставят план за прогонване на натрапчивите съседи, още преди да са имали възможността да опознаят истински Фабиан), склонни сме да й простим. Прощаваме й, и то с истинска лекота-  и проявите на ревност, и нотките на завист, които понякога долавяме в думите й… Че кое дете не би се почувствало по този начин на нейно място?

Capture.PNG

Дагмар Гайслер е създала една симпатична героиня, към която ще се привържете бързо, точно защото сте склонни да повярвате в начина, по който се държи. От думите на момиченцето лъха искреност и неподправеност, а обстоятелствата в сюжета й предоставят възможности да поправи грешките си и да достигне сама до поуки и изводи, без наказания, без конско от възрастните… С други думи, дори на моменти да кривне от правия път, вътрешният компас на Ванда й помага тя да намери отново правилната посока. А за нас, читателите, е истинско удоволствие да я последваме!

Очаквайте скоро ревютата и на останалите шест книжки от серията! 🙂

Дагмар Гайслер е родена в Зиген през 1958. Учи графичен дизайн във Висбаден. Сега живее и работи като автор и илюстратор на свободна практика близо до Мюнхен. Илюстрирала е много книги за деца. Като автор и илюстратор е публикувала картинни и картонени книжки и читанки, многобройни книги за деца и момичета. У нас е позната най-вече с любимите на хиляди деца книги с патилата и победите на Ванда. За „Ванда и бандата на момичемразците“ получава през 2007 наградата за илюстрирана детска книга „Пенцбергер Урмел“.

Реклами

One thought on “„Тайният дневник на Ванда” от Дагмар Гайслер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s