След края на „Тайният дневник на Ванда” изглеждаше, че нещата са се наредили и всички аха-аха да заживеят щастливо и доволно. Но така е само в книгите, нали? А това тук си е дневник на едно хлапе, в чието съществуване изобщо няма да ви е трудно да повярвате… защото и то преминава през неволи, подобни на нашите. Във „Ванда. Строго секретно!” (изд. „Гея-Либрис”) немирната четвъртокласничка от книгите на Дагмар Гайслер продължава да ни разказва за живота и перипетиите си. А ние пък продължаваме да четем за тях с най-голямо удоволствие и не пропускаме да споделим мнение.

Capture.PNG

Историята продължава, и то по онзи естествен и неумолим начин, по който си текат и дните през учебната година. Да, Ванда се сприятели с Фаби, сдобри се с Кати, сдоби се с коте, ужасните нови съседи се оказаха всъщност повече от симпатични, а изложбата на майка й и нейните колеги по някакво чудо не се превърна в пълно фиаско. Хепи ендът на първата книжка плавно преминава в началото на втората, в която Ванда и приятелите й се сблъскват с нови житейски предизвикателства.

Capture.PNG

Какво ли значи да намираш опаковки от чипс из дома на новата приятелка на татко си, която принципно не припарва до нищо калорично и нездравословно? Не само това, ами Ванда сгащва въпросната особа и с парче шоколадова торта, което е прикрито бързо, но не особено успешно… Хммм…

Не след дълго случайно дочут телефонен разговор разяснява мистерията и хвърля горката Ванда в жестоко объркване. Тя чува от майка си, че баща й и приятелката му ще си имат бебе… А бебетата, както знаем, освен че се лигавят и пъхат всичко в устата си, имат и дарбата да предизвикват вълни от умиление у възрастните и да поглъщат цялото им време и внимание.

Capture.PNG

Но семейното статукво се е разклатило сериозно не само при Ванда. Родителите на Фаби напоследък се карат все по-често, баща му се прибира необичайно късно от работа, а майка му… прекарва все повече време в компанията на онзи татуиран от глава до пети новозеландски скулптор, с който се запозна(хме) в предната книжка.

Capture.PNG

Ванда и връстниците й са в онази понякога неловка възраст, в която започваме да разбираме, осъзнаваме и чувстваме все повече неща, а детските рожденни дни започват да се наричат партита. Сещате се, нали? Дагмар Гайслер е уловила и неволите, и красотата на този период от напредналото детство и наближаващото юношество и ни го представя с помощта на увлекателни истории, изпълнени с чувство за хумор и откровеност плюс доза оригинално художествено оформление и остроумни илюстрации, които да засилят удоволствието още повече.

Capture.PNG

А с какви ли проблеми ще се сблъскат героите по-нататък? Предстои ни да разберем! Очаквайте скоро ревютата и на останалите пет книжки от серията! 🙂

Повече за Ванда и поредицата прочетете тук: http://www.gealibris.com/?com=com_album&view=category&cat=18&lang=bg

 

Дагмар Гайслер е родена в Зиген през 1958. Учи графичен дизайн във Висбаден. Сега живее и работи като автор и илюстратор на свободна практика близо до Мюнхен. Илюстрирала е много книги за деца. Като автор и илюстратор е публикувала картинни и картонени книжки и читанки, многобройни книги за деца и момичета. У нас е позната най-вече с любимите на хиляди деца книги с патилата и победите на Ванда. За „Ванда и бандата на момичемразците“ получава през 2007 наградата за илюстрирана детска книга „Пенцбергер Урмел“.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s