„Частица от българщината” – Румяна Пенчева и Мирела Костадинова с пълно право определят по този начин съставения от тях сборник с приказки, песнички и стихчета. „Приказник” излезе в края на миналата година с логото на изд. „Lexicon”, което издава единствено български автори, но това е първата им книга, насочена изключително към детската аудитория. Над двадесет от най-видните български автори, творили за деца, са включени тук със свои произведения, кои популярни, кои позабравени. А 400-те странизи на сборника са илюстрирани с оригиналните черно-бели илюстрации, с които са се появявали всички тези стихчета, песнички и приказки по страниците на детския печат от миналия век. Но това далеч не е всичко, което ще откриете в „Приказник”! 

prikaznik-tv-rdi-korici_1_Сборникът е повече от похвално начинание, а съдържанието му е наистина любопитно и стойностно. Сред авторите, включени в „Приказник” са Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Леда Милева, Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Ран Босилек, Петко Р. Славeйков… Все големи имена, класици с непоклатимо място в канона на българската литература.

prikaznik-tv-rdi-korici_2_

Но съставителите са се постарали доста, за да включат в сборника и автори и заглавия отвъд очевидното. В стремежа си да разнообразят страниците и да ни предоставят и редица прекрасни рими и истории, за които не се сещаме така често (или пък и изобщо не се сещаме, а би трябвало!), в „Приказник” те са отредили място и за Змей Горянин, Чичо Стоян, Калина Малина, Яна Язова, Веса Паспалеева, Димитър Подвързачов, Стилиян Чилингиров и др.

prikaznik-tv-rdi-korici_3_

Приказките и песничките на тези автори са от златната ера на българската детска литература, когато на почит са народното устно творчество, родния фолклор и митология, заедно с традиционните ценности и качества. Редом с тях има и немалко пословици и поговорки, гатанки и др. Тук няма двойнствен морал или антигерои, няма постмодерни мотиви или подривен хумор. Това са историите и залъгалките, с които са расли нашите родители, нашите баби и дядовци. А „Приказник” помага на всички тези неща не само да се съхранят в подобаваща форма, но и да се предадат на новото поколение.

prikaznik-tv-rdi-korici_4_

Дали не са станали старомодни? Това зависи единствено от начина, по който родителите ще ги представят и прочетат. Нима честността, любовта, приятелството и трудолюбието подлежат на промяна? Посланията на родните приказки винаги са били и ще си останат непреходни.

prikaznik-tv-rdi-korici_5_

А ако се натъкнете на нещо по-архаично и трудно за разбиране в самите текстове, то не бойте се – Румяна Пенчева и Мирела Костадинова са включили към изданието и речник с подобни думички. Струва ми се обаче, че няма да ви се налага чак толкова често да прибягвате до него.

Capture.PNG

Освен речника, към „Приказник” са включени и кратки биографии за всички автори, които участват в сборника. По този начин книгата се превръща в нещо подобно на помагалата по извънкласно четене, които ние използвахме навремето, но с много по-богат избор от автори и произведения.

Capture.PNG

Но да не забравим да отделим внимание и на художественото оформление и илюстрациите. Имам известни резерви относно дизайна на корицата, но заради прекрасно подбраното и аранжирано съдържание съм склонен да простя този недостатък. За сметка на това пък, вътрешните илюстрации са прекрасни. Повечето от тях са били изготвени за страниците на многобройните детски вестничета, които излизат у нас през средата на миналия век. Дело са на художниците Георги Атанасов, Минчо Никифоров, Донка Константинова, Михаил Блек, Владимир Коренев и Кирил Буюклийски.

Завършвам ревюто с едно писмо от  съставителите…

 

„Скъпо дете,

Представяме ти сборник с приказки и стихотворения извадени от пъстрата ракла на българската класика. Чрез тях можеш да се докоснеш до чудото и диханието на словото. Да вникнеш в доброто и злото, справедливото, прекрасното, милосърдието, прошката и всички човешки ценности, които ще те следват през живота.

От този чуден свят можеш да си събереш безброй разноцветни стъкълца, за да изпъстриш вечерите и дните си. Те ще ти помогнат да живееш приказно в реалния живот, който понякога също е приказка. Те ще те заведат при красивата измислица, която може да стане реалност. Стига да повярваш!

Когато си малък човек приказката те превръща в голям. А, когато си голям – в малък. Приказките и стихотворенията тъкат и заздравяват човешката душа, правят я устойчива във времето.

Чрез творчеството на българските писатели ще усетиш българския език – неговата пластичност и гъвкавост, звънливост и мекота. Ще видиш редки и колоритни думи от народния ни говор. Също поговорки, пословици и гатанки, които са част от българската философия за живота – понякога хитроумна, друг път хаплива, но в крайна сметка справедлива.

Словото на българските писатели е неотменно свързано с фолклора ни и черпи живителни сили от него. Приказките и стихотворенията тук са част от духовната култура на народа ни. Те са богати на образи, идеи, сюжети и житейска мъдрост натрупани преди нас. Те са представени в цялото си многообразие и разкош.

Приятно четене!“

От авторите

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s