Истината е, че колкото и да обичам приключенията на Мечо Пух и компания, убийте ме, но не мога да се сетя за никакви други произведения от неговия създател А. А. Милн. И като казах „убийте ме”, говорех образно, но ето че в крайна сметка убийството има. „Написана през 1922 година, „Тайната нa „Ред Хауз“ е първата и единствена детективска история от автора на „Мечо Пух“ А. А. Милн. Тя блести с остроумен диалог, умело заплетена мистерия и интригуващи герои и е считана за класика в жанра на „убийство в заключена стая“. Готово, издателство „Милениум”, грабнахте ми вниманието!

Изстрел от пистолет е звукът, който никой не очаква да чуе насред тихата английска провинция. Когато смъртоносното ехо отеква из стаите на имението „Ред Хауз“, от предишното спокойствие не остава и следа. Домашното парти на заможния домакин Марк Аблет е помрачено от убийство, а красивата къща се готви да разкрие дълго пазените си тайни. Между следобедния чай, голфа и игрите на билярд един аматьор с остър ум влиза в обувките на най-великите детективи в литературата, за да разплете загадката на „Ред Хауз“ и на неговите обитатели.

486_picture_front

Анотацията е обещаваща, а съдържанието съвсем няма да разочарова. Всъщност „Тайната нa „Ред Хауз“ прекрасно задоволи глада ми за нещо класическо и криминално, което да не е част от мащабна поредица или цикъл. Сюжетът съдържа кажи-речи всички обичани (и едва ли не задължителни) елементи на жанра. Имението „Ред Хауз” предоставя луксозна, направо аристократична обстановка, която скоро се превръща в сцена на престъплението и разследването. На гостите и обитателите са разпределени такива роли и позиции, че подозренията да падат едновременно върху всеки и върху никого, а мотивите хем не липсват, хем са обгърнати в мъгла…

Класическа кримка от 256 страници, „Тайната нa „Ред Хауз“ е изпипан и внимателно заплануван роман, който ни най-малко не звучи като плах първи опит в детективските истории. Всъщност, за моя приятна изненада, г-н Милн не пада по-долу дори от великаните на жанра Артър Конан Дойл, Агата Кристи и Самюъл Дашиъл Хамет. А на любителите на Шерлок Холмс, Еркюл Поаро, Мис Марпъл и Сам Спейд ще им се прииска Милн да беше посветил по-малко време на изчезналата опашка на Йори и повече на същинските криминални мистерии. Дали след феноменалния успех на онзи тантурест похитител на кошери А. А. Милн не е имал нуждата да продължава да пише усилено в други жанрове или пък причината се крие по-дълбоко? Ето една тайна, която си заслужава да бъде разгадана!

Още за книгата:

https://www.milleniumbg.eu/bg/books/show/486

https://annahells.wordpress.com/tag/тайната-на-ред-хауз/

„Отворената врата на „Ред Хауз“ предлагаше на госта, застанал на алеята пред къщата под палещото августовско слънце, приветлив вестибюл, навяващ с вида си обещание за прохлада. Помещението беше просторно, с нисък таван по който се виждаха дебели дъбови греди, боядисани в кремаво стени, прозорци с оловни рамки и сини завеси. От двете му страни имаше врати, които водеха в други дневни стаи. Прозорците на отсрещната страна гледаха към малък зелен двор и въздухът между отворените крила танцуваше весело. Широките ниски стъпала на стълбището се виеха по дясната стена, после завиваха наляво към коридор, който продължаваше по цялата дължина на помещението и водеше до спалните. Това беше важно, при положение че дошлият имаше намерение да остане и за през нощта, но засега намеренията на господин Робърт Аблет по този въпрос бяха неизвестни.

Одри прекосяваше вестибюла и се стресна, когато видя господин Кейли да седи дискретно под един от прозорците с книга в ръка. Не че имаше причина за изненада; тук беше много по-прохладно от голф игрището, но този следобед къщата изглеждаше празна, сякаш всички бяха навън или – може би в такъв ден това беше най-мъдрото решение – се бяха прибрали по стаите да си дремнат. Точно затова братовчедът на господаря господин Кейли я изненада, а уплашеното възклицание, което нададе, когато внезапно се натъкна на него, я накара да се изчерви.

– Моля за извинението ви, сър, не ви видях веднага – побърза да се разкае тя.
Кейли вдигна поглед от книгата си и ѝ се усмихна. Колко привлекателна беше тази усмивка на широкото му грозно лице!“
Из книгата

12339367_1020312081359695_3491394932109888973_o

Реклами

One thought on “„Тайната нa „Ред Хауз“ от А. А. Милн

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s