Бяхме сигурни, че е само въпрос на време и някой български автор да се присъедини към световните имена, включени в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист”. Мери Шели, Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Даниил Хармс, Гъртруд Стайн, Марк Твен, Анатол Франс… Кой роден писател би могъл да се нареди до такива автори по-добре от класика Валери Петров? 40 години след своята първа публикация, „Бяла приказка”, първата от така обичаните “Пет приказки” на Валери Петров, излиза отново, този път самостоятелно и с възхитителни илюстрации от Милена Вълнарова.

v_petrov-645x678

Не зная дали сред всичките „Пет приказки” бялата не ми се губеше малко като спомен. Като дете далеч по-ярко впечатление ми направиха „Копче за сън” и „Пук”, но тук заслугата е може би и на аудиодраматизациите на „Балкантон”, които се въртяха често-често у дома на плочи и касети. Самостоятелното издание на „Лист” позволява на „Бяла приказка” да получи цялото внимание и да ви омагьоса и докосне без да се конкурира с останалите четири произведения, които обикновено я съпътстват. А 40-годишнината, новото оформление и илюстрации са наистина прекрасен повод и за мен да преоткрия приказката, и за много днешни деца да се докоснат до нея тъперва.

25299334_788558251333323_7794321731222090680_n

 Именно по следите на приятелството са се отправили и героите на приказката. Но въпреки снежните преспи, в които всички оставяме стъпки, да откриеш истински приятели не е чак толкова лесна работа. Един меланхоличен метеоролог, запълващ времето си с писане на стихове ще се срещне с коте, избягало от своя малък (и май доста палав) стопанин. Към компанията Валери Петров добавя и поспаливо мече (как да не е сънено, като му е време за зимен сън!), елен, лисиче и дори едно свраче, което има амбиции да покаже на света певческия си талант. Какви ли приключения крият заснежените планински хълмове за Ванчо и неговото коте Мачо?

Capture.PNG

„Бяла приказка” притежава особено очарование, съчетало детската чистота и непринуденост с житейската мъдрост – все важни елементи на историята, които не само, че не си противоречат но и прекрасно се допълват. Уроците на Валери Петров никога не натежават, а идват естествено и еднородно с приказката, точно както и неговия хумор, оптимизъм и човеколюбие.

bqla-prikazka

Още за книгата:

http://detskiknigi.com/vremeva-rt-priyatelska-byala-prikazka-ot-valeri-petrov/

http://www.bulgarian-illustration.com/бяла-приказка/

http://www.ploshtadslaveikov.com/valeri-petrov-i-negovata-byala-prikazka-za-priyatelstvoto/

vp4-768x643

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s