Редица издателства пускат най-различни сборници с български народни приказки, виждали сме наистина много и всевъзможни интерпретации с вариращо качество на съдържанието. Лесно е човек да се изгуби в богатия избор, а понякога дори и да се подлъже и по примамливи корици и шарени илюстрации, защото уви, не всяка книга с народни приказки предава народното творчество в достоен вид. Но ако търсите изданията, които наистина заслужават внимание, то сред най-добрите такива се нарежда „Български народни приказки за Кумчо Вълчо и Кума Лиса, за Ежко Бежко и за още земни твари” на Лозинка Йорданова, част от поредицата „Български народни приказки” на изд. „Емас”.

Работата на Лозинка Йорданова по “Български празничен календар за деца” ни впечатли неимоверно. Признат етнолог и известен фолклорист, Лозинка Йорданова се беше отнесла с голямо старание и всеотдайност към задачата да събере в един том най-бележитите родни обичаи и традиции, да опише тяхното значение, да разкаже подробно за начините, по които честваме различни религиозни празници и др.

Авторката е подходила с не по-малко внимание и любов и към народните ни приказки. Нещо повече – тяхното събиране и преразказване е дало възможност на Лозинка Йорданова да се изяви и като сладкодумен разказвач.

9789543571741

Както самото заглавие вече подсказва, „Български народни приказки за Кумчо Вълчо и Кума Лиса, за Ежко Бежко и за още земни твари” е том, посветен на анималистичните народни приказки. Всички сме запознати от малки с архетипните приказни роли на животните в нашия фолклор – Кумчо Вълчо обикновено е кръвожаден, но глуповат и лековерен, Кума Лиса пък по традиция е лукава хитруша, а Ежко Бежко пък е верен приятел, справедлив и добродушен, който не отказва никога да се притече на помощ на животни в беда, а често използва за целта и острите си иглички. Но освен присъстващите в заглавието персонажи тук ви очакват и още ред други, къде по-известни, къде по-рядко срещани герои.

Из приказките ще срещнете кой ли не – Врабчо и Косе Босе, Змията и Костенурката, Щурец и Мравка, Кукувица и Чухал, дори и самия цар на животните, Лъвът. Понякога пътищата им ще се пресичат с тези на моми и юнаци, на ловци и овчари. А в други приказки пък дори растенията ще имат възможност да играят роля в историята – крушата, глога, дряна, дъба, габъра, трънката, перуниката… Животни и птици, цветя, билки, дървета и храсти – народният разказвач е одухотворил всички тях и им е възложил задачата да носят и предават поука и да учат младото на ум и разум.

Чрез „Български народни приказки за Кумчо Вълчо и Кума Лиса, за Ежко Бежко и за още земни твари” омайните истории, завещани ни от предишните поколения ще продължават да радват и днешните деца, но книгата далеч не е насочена единствено към тях. Тя е за всеки, който иска да се потопи в извора на народната мъдрост и вдъхновение, който иска да се наслади на пъстротата и изобретателността на родния фолклор и разказваческа традиция.

Повече за книгата тук: http://www.emasbooks.com/catalog.php?action=showbook&book_id=236&subcat_id=10

В тази книга от поредицата „Български народни приказки“ ще срещнете отново любимите си герои Кума Лиса, Кумчо Вълчо, Баба Меца, Ежко Бежко, Косе Босе, но този път предимно в непознати за вас приказки, и ще научите за други техни подвизи и патила. Нещо повече, авторката е включила в сборника си и истории с по-рядко срещани в детската литература животни – невестулката, щуреца, мравката, врабчето… А какво са животните без гората и полята – техния дом и родина, без дърветата, тревите и цветята – тяхната стряха и постеля. Затова Лозинка Йорданова е пресъздала и стародавни приказки за дъба и габъра, за трънката и перуниката, за дряна и глога.

В българската народна приказка са търсили вдъхновение най-големите ни писатели. Към нея са посягали, за да я предадат на поколенията, автори като Елин Пелин, Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Николай Райнов. В духа на тази традиция известната наша фолклористка Лозинка Йорданова е събрала и пресъздала в серия книги не само най-популярните, а най-вече неизвестни и не по-малко прекрасни народни творения, съхранени в старите сборници на вековете.

 

 

One thought on “„Български народни приказки за Кумчо Вълчо и Кума Лиса, за Ежко Бежко и за още земни твари” от Лозинка Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s