„Приказките на господин Кабода” (изд. „Факел Експрес”) от Елена Алексиева действително съдържа приказки, но не какви да е. Подобно на приказките на Андерсен и Оскар Уайлд, и тези на господин Кабода са специални. От онзи вид приказки, които докосват дълбоко както слушащите ги деца, така и четящите ги възрастни.

457_elena20aleksieva20kaboda20cover201

Брадатият господин Кабода, скрит в сянката на широкополата си шапка, общува с момче, изгубило майка си. Но това не е широкоприетата връзка възрастен-дете, не е и директен опит за утеха, нито пък компас за изплуване от мъката, нито пък низ от нравоучителни притчи. Господин Кабода и момчето са двама самотници, които избират да бъдат заедно. Всеки има нужда от другия, често по начини, които може би дори не осъзнава. И двамата поемат на път през приказките.

elena-alexieva-kaboda-print-64-low

„Приказките на господин Кабода” е едновременно и сборник с разкази, и едно цяло, пък макар и фрагментирано. Отношенията между момчето и господин Кабода, тяхното нетипично приятелство, доверието и топлината имат своето начало, но имат и своя край. А всичко, което се случва между алфата и омегата са приказките.

elena-alexieva-kaboda-print-98-low

Елена Алексиева е успяла да обедини в историите си ефирната поетичност на приказката, и житейската неизбежност. Чрез „Приказките на господин Кабода” читателят ще почувства творческа интуиция, подсъзнателно вдъхновение, горчива мъдрост, философски покой. И не на последно място – честност. Честност към себе си, честност и към читателите. Красотата и тъмнината вървят ръка за ръка в живота, и ако спестим едното от двете в историите, които разказваме, това би било просто илюзия.

elena-alexieva-kaboda-print-50-low

Кирил Златков е художник на илюстрациите, които сами по себе си са прекрасни, но в контекста на „Приказките на господин Кабода” се превръщат във великолепно визуално продължение на прочетеното.

Научете повече за книгата от сайта на „Факел Експрес”: http://www.fakelexpress.com/bg/book/прикaзките-нa-господин-кaбодa

Представяне на книгата по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/169885-prikazkite-na-gospodin-kaboda

Представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/horizont/post/100902439/izleze-ot-pechat-knigata-prikazkite-na-g-n-kaboda-ot-elena-aleksieva

Представяне на книгата по Дарик Радио: http://darikradio.bg/koi-govori-prikazkite-na-g-n-kaboda.html

elena-alexieva-kaboda-print-4-low

 

Реклами

2 thoughts on “„Приказките на господин Кабода” от Елена Алексиева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s