Съвсем малко автори умеят да съчетават така добре щури приключения и семеен уют. И никой друг не владее нейния топъл и философски сарказъм. Туве Янсон е икона на скандинавската литература и явление в европейската илюстрация и комикс. А след като преведоха от шведски нейната биография плюс „Туве Янсон. Думи, образи, живот“, както и цели четири книги на с нейни произведения за възрастни („Дъщерята на скулптора”, „Честна измама”, „Куклената къша”, „Пътуване с лек багаж”), от изд. „Жанет 45” решиха, че е време да ни зарадват и с част от комикс поредицата за емблематичните обитатели на Муминската долина! Но какво се случва когато долината се превръща в джунгла?

muminskata-dolina-se-prevrashta-v-dzhungla-tvardi-koritsi-zhanet-45

Ако познавате добре семейството на Муминтрол, то със сигурност знаете, че те имат навика от време на време да скитат по плажа и да събират каквито съкровища намерят там. Най-често това са мидени черупки за украса на лехите в градината на мама Муминка. Но понякога приливът изхвърля на пясъка незнайни товари, изгубени в морето по време на някоя буря. И ето, че нашите приятели се натъкват на мистериозен сандък. Съдържанието му? Тропически семена!

Е, вече споменахме, че мама Муминка си пада градинарка. Но с тия семена шега не бива! Уви, вече е късно… Преди да се усетиш, наоколо е избуяла истинска джунгла. Сега Мумин може да се перчи пред своята любима като истински Тарзан! А Татко Мумин никога не отказва повод за приключения, тъкмо възможност да си припомни героичните си младини.

photo-1

Но и Смръдльо също не пропуска повод да влоши положението с неизменната си злорада усмивка! Че какво е една джунгла без своите диви зверове? Време е животните от зоопарка да се поразходят на свобода! Нужно ли е да подчертавам какви неприятности можеш да си навлечеш, когато се издирват избягали животни, а външният ти вид напомня на хипопотам?

Няма значение дали сте прочели до една всички книги на Туве Янсон или това е първата ви среща с нейното творчество и с Мумините в частност. Комиксите не следват определена продължителност, не са подвластни на някакъв педантичен канон или хронология и следователно могат да се четат и разбъркано. Всеки един от тях е едновременно и самостоятелна история, и прозорче към необятния и приказен свят на Туве. „Муминската долина се превръща в джунгла” не прави изключение.

moom-jungle-09

 

Може би знаете, че комиксите добиват международна популярност в средата на 50-те, когато се превръщат в истински феномен във Великобритания. Туве Янсон се обвързва с тежък договор, който я задължава да предава ежедневно по един стрип („комикс-лентичка” – секвенция от няколко картинки, образуващи една кратка история, или пък представляващи част от по-голяма история, издавана на части в поредни броеве). Тогава комиксите излизат в черно-бяло. „Муминската долина се превръща в джунгла” е част от тези истории, но както сигурно веднага ви е направило впечатление – историята е в цвят.

2337123-prev_img.jpeg

Комиксите започнаха да излизат на английски отново преди няколко години, този път събрани в луксозни сборници от изд. „Enfant” (детския импринт на Drawn & Quarterly). Но паралелно с тях от „Enfant” започнаха да издават комиксите за първи път и в цвят. Оцветяването, макар и реализирано след смъртта на Туве Янсон, е направено с грижа и уважение. Цветовете внасят атрактивност за по-младите читатели, но не са прекалено ярки или крещящи, не крадат вниманието от графиките на Туве. Нещо повече, цветовата гама е съобразена до колкото е възможно с установената от Туве Янсон естетика на Муминската долина. Приживе Янсон рисува няколко цветни книги с героите, а приключенията им са адаптирани в стотици анимационни епизоди – както като аниме (японска анимация), така и като покадрова (stop motion) анимация.

moom-jungle-05

А ако вече събирате черно-белите издания на комиксите от изд. „Пурко”, то трябва да знаете, че историите, които излязоха от „Жанет 45” не се застъпват или повтарят с тях и спокойно можете да колекционирате и двете поредици. А за щастие на феновете и двете поредици се превеждат (и то страхотно!) от талантливата Анелия Петрунова, на която дължим и преводите почти всичко от Туве Янсон, което е излизало на български, включително романите за Мумините от изд. „Дамян Яков”.

„Муминската долина се превръща в джунгла” излиза с твърди корици и чудесен печат, но още по-важното е, че е поредното късче комиксова магия, до която деца от всички възрасти ще имат възможност да се докоснат!

На „Книжни Криле” сме писали нееднократно за Туве Янсон и нейните комикси, тъй че ако темата ви вълнува, прочетете повече ТУК! Очаквайте още мумински комикси и в бъдещите ни ревюта!

Туве Янсон на сайта на „Жанет 45“ – http://books.janet45.com/authors/Туве__Янсон

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s