През изминалата година поредицата „Детски шедьоври на велики писатели” на издателство „Лист” се превърна в истинско явление по родните книжарници. И как иначе! Любопитни и често почти неизвестни текстове плюс големи имена, не само на авторите, но и на илюстраторите на книжките, изпипани преводи и художествено оформление…  С всички тези качества може да се похвали и седмото заглавие от серията – „Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” от руския маестро на абсурда Даниил Хармс. А като става дума за летене, ние от „Книжни Криле” сме винаги на линия! Нямаме нужда нито от гид, нито от карта – Бойко Ламбовски се е погрижил всички да говорят на български, а художникът Дамян Дамянов вече ни е нарисувал цялото незабравимо пътешествие!

209632_b

Колето Панкин и дружката му Петята Ершов са две руски хлапета, които Хармс си измисля през 1928 г. и после ги изпраща на лудешко пътешествие, на което са поканени и читателите от всякаква възраст. Дали и вие сте хлапе, което си пада по лудориите и авантюрите по разни екзотични кътчета, дали сте вързастен с уклон към авантгард, абсурдизъм и литературни експерименти (а може би сте и двете?!) – все тая! Качвайте се на борда и затегнете коланите!

2

Мисля си, че Колето и Петята ще се харесат и на днешното поколение деца, отдадено на дигиталните забавления и виртуалните приключения. Това са си две типични момчетии, неостаряващи архетипи. Колето е оправен, мечтател, устатко… Петята е песимистичният пръв приятел. И когато Колето се амбицира да се разходи до Бразилия, Петята, както казва и самото заглавие, хич не вярва.

jungle-g

Момчетата не са отстъпчиви по природа, а когато гордостта и честта ти зависят от това, да докажеш делата с думи, готов си на всякакви щуротии. И след като блянът му е подложен на съмнение, Колето повежда Петята направо към аеродрума (не се шашкайте, така са му викали на летището едно време!), намира пилот, достатъчно щур (или безотговорен?), за да реши да метне двама квартални хаймани до Бразилия… Но дали ще се озоват точно там?

4

Следват туземци, папагали, маймуни и едни от най-хубавите илюстрации, които сте виждали от художника Дамян Дамянов. С „Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” Даниил Хармс се изявява като предшественик на фантазьори от ранга на Джани Родари и Ерих Кестнер. Страхотна книжка за малки и големи, заредена с добро настроение и приключенски дух.

3

Още статии за книгата:

http://detskiknigi.com/daniil-harms-i-damyan-damyanov-zavladyavat-detskata-literatura-s-kak-koleto-pankin-letya-za-braziliya/

http://www.bulgarian-illustration.com/как-колето-панкин-летя-за-бразилия-а/

http://www.ploshtadslaveikov.com/matnite-vi-vzeli-kachvajte-se-na-aeroplana-momcheta/

А ето и как да намерите изд. „Лист“ на панаира на книгата!

25152067_564186450583685_4811195021644601243_n

 

 

 

 

 

One thought on “„Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” от Даниил Хармс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s