„Кучето, запътило се към далечна звезда” (изд. „Емас”) е първата от общо четири книги, в които шведският майстор-белетрист и драматург Хенинг Манкел ни разказва за нелекия живот на едно младо момче. Когато се срещаме с него за първи път Юел Гюстафсон е едва на единадесет, но детството си отива преждевременно, когато живееш сам с баща си насред заснежената северна пустош, а майка ти си е тръгнала. Дните му са кратки и безрадостни, а нощите… Понякога те носят утеха, а друг път са изпълнени с неспокойни сънища. През една от тия неспокойни нощи Юел се събужда и зърва през прозореца си силуета на бягащо куче на фона на звездното небе. На къде бяга животното? Каква е далечната му цел? Юел не знае, но нещо го кара да последва среднощния скитник и да започне свое собствено бягство. Пътуването му може да го отведе навсякъде…

17662471

На пръв поглед Юел изглежда няма какво да губи… Майка му ги е изоставила, а баща му е като далечен странник, чиято роля е просто да поставя чинията с картофи под носа му. В училище Юел е сам сред всички, в най-добрия случай – незабележим и пренебрегван, в по-лошия – обект на враждебност. Дори повтаря годината. Изглежда, че по-лошо няма как да стане, така че да хванеш пътя е добра алтернатива.

pies-ktory-biegl-ku-gwiezdzie-w-iext43264834

Когато си само на единадесет светът изглежда съвсем друго яче. Липса на опит, остатъци от детинска наивност, номерата, които ти погажда собственото ти въображение – всичко това може да те накара да гледаш на ежедневни ситуации със страх и подозрение. Или пък с лека стъпка да се отправяш към истинските, но неподозирани опасности. По време на бягството си Юел се забърква с какви ли не хора и честно казано, на татко Самюел косата ще му се изправи ако може да прочете в дневника на сина си всичко, през което момчето преминава.

1142899

Но в крайна сметка баща и син се събират отново и това е катализатор, чрез който леда между двамата започва да се топи. Самюел започва да споделя чувствата, които са служели като стена между него и Юел, а момчето научава едно-две неща за човешката природа и за самия себе си.

Хенинг Манкел е смел разказвач, у който няма и помен от инфантилно завоалиране и захаросване на сюжета. „Кучето, запътило се към далечна звезда” е една от ония взети от живота истории, които от които лъха почти поетична тъга. И точно фактът, че се изправят фронтално срещу ударите на съдбата и трудностите на съзряването прави тези истории така ценни и красиви.

Очаквайте ревютата и на останалите книги за Юел Гюстафсон на „Книжни Криле“

Други ревюта на книгата:

http://knijenpetar.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html

http://azcheta.com/kucheto-zapatilo-se-kam-dalechna-zvezda-hening-mankel/

One thought on “„Кучето, запътило се към далечна звезда” от Хенинг Манкел

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s