Случвало ли ви се е още преди да завършите една книга вече да чакате продължението й? Именно това ми се случи по време на „Серафина и черният плащ” от Робърт Бийти. Някъде по средата на романа вече окончателно бях затънал във викторианската атмосфера и готическите приключения. Но същевременно знаех, че това е само началото на историята за обитаващото сенките момиче Серафина, което поема по следите на група отвлечени деца. Знаех си, че в един момент книгата ще свърши, а аз ще броя дните до появата на продължението. Е, край на броенето! Пет мъчителни месеца по-късно вече мога да ви споделя впечатленията си от „Серафина и магическият жезъл“ (изд. „СофтПрес”)! Добре дошли отново в света на среднощните мистерии, черните плащове и дивокотките! Добре дошли в имението „Билтмор”.

serafina_i_magicheskiqt_jezal

Зная, че доста читатели имат резерви спрямо младежкото фентъзи, и донякъде с право. Успехът на „Хари Потър” отприщи вълна от подражателни поредици, която все още не е стихнала, а тенденцията да маскираш шаблонни тийн проблеми като приключения в приказни светове е дала колкото хубави плодове, толкова и гнили (разбирайте, посредствен, второразряден Young Adult). Серията на Робърт Бийти не е нищо от гореизброеното!

Всъщност, сред камарата ревюта за фентъзи романи, които са се появили на „Книжни Криле” през последната година, именно Серафина е една от героините, които си спомням най-ярко и към които изпитвам най-голяма привързаност. На запад поредицата се издава от „Disney-Hyperion”, които безсрамно я слагат в графата за деца от 9 до 12 години, но гръм и мълния, това си е чиста проба подценяване на огромния потенциал на Бийти и неговото творчество. Какво да ви кажа, ако имах хлапе на тая възраст, със сигурност щяхме да се борим кой да прочете книгата пръв.

serafinaandthetwistedstaff

Забравете категориите, маркетинга, етикетите, „Серафина и магическият жезъл“ продължава да доказва, че Бийти е написал нещо, което ще грабне читателите от всяка възраст. И именно това е доказателство за една прекрасно разказана история, с внимателно подбрани изразни средства, написана с талант и усет, която надскача своята ужким целева аудитория.

Capture.PNG

Бийти се опира на класическа жанрова атмосфера, но насажда из сюжета предостатъчно нови концепции, било то под формата на интересни създания, запомнящи се злодеи и неочаквани разкрития. Серафина вече е прегърнала способностите си, не се притеснява от това да бъде различна и разбираемо се опитва да подреди пъзела на своята същност и произход. Но новите парченца, които добавя към картината ще ви накарат да се чудите и спекулирате около истината още повече.

Мъжът с черния плащ е сразен, но ето, че от мрака изплува нещо дори по-зловещо. Сякаш цялата природа около имението „Билтмор” го усеща и реагира по свой начин. Всичко, към което се е стремял Вандербилт е поставено на карта. Семейството на Серафина също не е вън от опасност.

Сред всичките приключения и мистерии, Робърт Бийти вплита мотивите за приемането на себе си, за помирението с произхода си, за откриването на личния път и вярата в собствените способности. А когато обстоятелствата го изискват, нямаш друг избор, освен да намериш силата в себе си… или да позволиш на злото да възтържествува. И нашата героиня е твърдо решена да не позволява да се случи второто. Но никак, никак няма да й е лесно!

А на мен? На мен също няма да ми е лесно… Започва ново броене. Този път целта се нарича „Serafina and the Splintered Heart”!

Книголет

Още мнения за книгата:

http://mamaninja.bg/общество/ревюта/item/1510-serafina-i-magicheskiyat-zhezal

https://ladybugspage.wordpress.com/2017/11/01/serafina-and-the-twisted-staff/

6855580_back__b

 

Никога не сте срещали момиче като Серафина.

12-годишната Серафина винаги е усещала, че е различна от обитателите на замъка „Билтмор“, където е отраснала, но сега вече знае защо. В седмиците след победата над Мъжа с черния плащ тя се старае да научи повече за живота на дивокотите и да се впише в „дневния“ свят на семейство Вандербилт, без да подозира, че задачата ще се окаже доста по-сложна от очакваното.

Една вечер в гората Фина се натъква на злокобен непознат с пет кръвожадни вълкодава, който търси Черния. Дали целта му е зловещият черен плащ на покойния мистър Торн, или нещо съвсем друго? Серафина не знае, но най-лошото е, че брадатият мъж има съюзник – неясна фигура в карета без кочияш, която потегля стремително към „Билтмор“. И сякаш това не е достатъчно, на сутринта се оказва, че в имението е пристигнал подозрителен странник – детектив с белязано лице, който разследва мистериозното изчезване на Монтгомъри Торн, Мъжа с черния плащ.

Скоро става ясно, че не само обитателите на „Билтмор“, но и всички горски животни в околностите на имението, са в смъртна опасност и единственият, който може да им помогне, е Серафина.

 

Робърт Бийти създава завладяваща поредица от детски романи с ярки и убедителни герои, в която мистерия, магия и исторически факти се смесват в едно вълнуващо и неустоимо цяло. Първата книга от трилогията – „Серафина и черният плащ“, печели престижната литературна награда Пат Конрой в категорията за детски книги и се превръща в бестселър на Amazon, Barnes & Noble и Publishers Weekly, а в класацията на New York Times се задържа повече от 60 седмици. През 2015 година става най-харесваната детска книгa в Goodreads.

 

Присъедини се към приключенията на Серафина! https://www.facebook.com/groups/serafinabg/

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s