Гладиатор. Бунтовник. Пълководец. Борец за свобода. Легенда. Спартак е един от най-вдъхновяващите личности на Античността. Историята на един поробен мъж, превърнат в гладиатор, който троши оковите и се опълчва срещу могъщата Римска империя с право се е превърнала в мит. Именно този мит ни разказват Веселин Чакъров и Мирослав Петров в двете части на комикса „Спартак”!

С времето образът на тракийския герой е имал стотици, ако ли не и хиляди интерпретации. От социалистическа пропаганда и символ на пролетариата, до депилиран секс символ от холивудски блокбастър. Но къде са реалистичните трактовки? Те, уви, са рядкост. Но от скоро се увеличиха с една!

Спартак-1.1.jpg

Доста често споменаваме дуото Веселин Чакъров (художник) и Мирослав Петров (сценарист), така че смятам, че няма нужда да ви ги представяме отново. Двамата творци работят усърдно, а всичко, с което се захванат си струва да се види и прочете. Особено поредицата исторически комикси на фондация „Въздигане” и „Трежър България”.

Спартак-1.2

Част от тази поредица са и „Спартак – Защитникът на Тракия” и „Спартак – Бунтът на робите”. И точно както и другите книжки от серията, и тук можете да очаквате внимателно проучена тема, висока историческа достоверност (поне до колкото го позволява темата) и максимум стойностно съдържание в минимален формат и обем страници.

Спартак-1.3.jpg

Когато стане дума за Рим и комикси, неизбежно в съзнанието ми изникват карикатурните образи, създадени от Госини и Юдерзо, създателите на Астерикс и Обеликс. Когато ревюирах българските издания на знаменитата серия за веселите гали бях споменал, че навремето моят учител по история Соли Христов, който бе дълги години и директор на СОУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив, горещо препоръчваше на учениците да четем тези книжки. Сигурен съм, че ако му попаднат „Спартак – Защитникът на Тракия” и „Спартак – Бунтът на робите”, то г-н Христов би оценил усилията на Веско и Миро по най-висок начин.

Спартак-2.1

Е, навремето тези комикси ги нямаше, за това пък днешните деца са облагодетелствани. И не само те разбира се, защото за разлика от „Астерикс” тук няма нищо карикатурно, фантастично или хиперболизирано. Кохортите от римски легионери не се разхвърчат на пух и прах, но… определено откриват достоен враг в лицето на Спартак и неговите войни! Не пропускайте тези комикси.

Ненко Генов

Спартак-2.2

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s