Дочете ми се нещо в стил „Тези плитки гробове” – мистерия, трилър, кримка и Young Adult в едно. „Истинска измама” на Е. Локхарт дойде в подходящия момент. Но дали беше подходящата книга?

Не съм чела „Ние, лъжците” (предната книга на авторката), но посегнах към тази, защото видях, че нито е продължение, нито пък начало на нова поредица. Бре, да не повярва човек, но все още имало и напълно самостоятелни YA романи!

22221730_1425363337579298_7204086112495551051_nТова е история за млада жена, чиято дяволска изобретателност е нейният билет към очарователен живот. Но колко пъти е възможно да се претвори наново? Ти ще отсъдиш.

 Имодбен е избягала наследница, сирак, готвач, измамница. Джул е боец, социален хамелеон и атлет. Силно приятелство. Изчезване. Убийство, а може би две. Лоша любовна история или може би три. Захабени предмети, прикрития, кръв и шоколад. Американската мечта, супергерои, шпиони и злодеи. Момиче, което отказва да даде на хората това, което искат от него. Момиче, което отказва да бъде човека, който някога е било.

22228256_1426004654181833_518121893958044929_n.jpg

Главната героиня, Джул, е хладнокръвно и адски изобретателно същество. Едновременно с остър ум и всички необходими заложби за една изкусна манипулаторка, тя умее внимателно да изплита паяжини, в които нейните жертви се оплитат сами. (Образно казано, разбира се! Никакви жени-паяци, никакво ърбън фентъзи, хей!) Читателите също ще бъдат оплетени! На Джул не може да се има вяра. Никога. И за нищо.

97895427209731507035636.1568.jpg

Чувствата ни към нея също се променят от единия към другия полюс. Харесваме ли Джул? Симпатизираме ли й? Да… И в следващата глава вече се чувстваме неудобно от този факт, защото тя май няма грам скрупули! … Или пък има? Дали машинациите й целят да си осигури тя охолство и лукс или пък има нещо много повече зад всичко това? Едно си остава безспорно – това е интересна героиня, която има какво да предложи!

Другата важна героиня е тийнейджърката Имоджен, която има всичко онова, което (уж) липсва на Джул и за което тя копнее. Но там е работата, че до самия финал не сме сигурни как точно стоят нещата между тях двете. Какво свързва Джул и Имоджен? Но търпение! Всичко ще си дойде на мястото на финала… който всъщност е и началото… Но край, млъквам вече, няма да ви развалям удоволствието!

Genuine_Fraud_Cover_Print copy1507035636.2824

Е. Локхарт ни поднася историята по начин, по който никога нищо не е сигурно и това е едно от основните неща, които правят четивото увлекателно и дори на моменти пристрастяващо. Истината е, че историята би била далеч по-семпла, дори банална, ако характерът на Джул не беше изграден по този начин и не беше едновременно изведен на преден план, но и оставен в сянка.

Приемете „Истинска измама” като предизвикателство. Четете романа и се опитайте да не се поддадете на измамата. Няма да е толкова лесно, колкото може би си мислите.

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s