Ако не успеете да откриете хартиения тираж на колекцията „Цветни приказки” от ик.”Златното пате”, то трите шарени историйки, разказани от Вергиния Генова и нарисувани от Веселка Велинова очакват децата на http://www.tsvetnoochka.com. Можете да прочетете „Синя…”, „Зелена…” и „Бяла приказка” онлайн напълно безплатно. А ако ви харесат – сайтът предлага и възможност за поръчка.

Capture.PNG

Цветовете от заглавията отговарят на цялостното настроение и фона на приказките. Първата случка се разиграва в морето. „Синя приказка” е за един кит, който е изключително самотен тъй като всички се боят от него заради чудовищните му размери. Но не щеш ли, ето че цяло ято малки презокеански пътници намират не само превоз, но и истинско спасение върху гърба му!

Capture.PNG

Из „Зелена приказка” пък се разхожда едно мъничко скакалче, което се е родило без едно краче. За разлика от връстниците си, то не може да скача и се чувства отчаяно и излишно. Дали ще има надежда за него и кой ще го подкрепи в труден час?

Capture.PNG

А действието на третата приказка, бялата, се развива в един хамбар, който е пълен с брашно и служи за дом на семейство бели мишки. Дали са бели по рождение или пък са постоянно оваляни в брашно? Трудно е да се каже. Важното е друго – мишето семейство си живее мирно и щастливо под топлите грижи на майката мишка, която е и ненадмината къщовница. Но нещата се променят, когато любопитната мишчица Бетина започва да задава куп въпроси за реда на нещата и в главата й се появяват идеи за други светове и други цветове. Откривателският дух я тласка извън пределите на хамбара, но там освен куп чудеса Бетина я очакват и бухали и котараци…

Capture.PNG

Книжките от серията „Цветни приказки” са написани и илюстрирани с много нежност и не просто разказват интересни случки, но и предават ценни поуки и послания. Илюстрациите имат оригинален, органичен стил, в който сякаш личи текстурата на самата хартия, а понякога са използвани и изрезки или дори… разсипано брашно! Струва си да хвърлите едно око на приказките, а още по-добре – прочетете ги на някой малчуган преди лягане!

Capture.PNG

One thought on “„Цветни приказки” от Вергиния Генова, с илюстрации от Веселка Велинова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s