Рядко оригинални, прекрасно изпипани, изключително забавни, дебютният роман на Илко Германов „Голямото отвън” и продължението му „Заливът” се оказаха точно „моята чаша чай”, както казват британците. Или пък точно „моята халба пиво” както най-вероятно казват джуджетата! Пригответе се за трио миниатюрни герои и техните приключения от епичен мащаб!

Когато попаднах на двете романчета си казах, „Еха, ако съдържанието е поне наполовина толкова добро, колкото артът на кориците, четенето ще си струва!”. Художник е талантът Andrei Pervukhin, който е рисувал кориците и на „Ледената цитадела” на Колин Уолъмбъри и „Сбъдващият мечти” на Адриан Лазаровски. Марш на https://firstear.artstation.com/ за още негов арт!

Гугълнах книгите и попаднах на ревютата на Ана Хелс (линк към тях в края на статията), които  бяха повече от насърчаващи да дам шанс на книжките. Тъй де, ако Ана Хелс не хареса някоя книга умее да сипва солена критика с големия черпак, а за Илко Германов беше се изказала не просто ласкаво, ами направо хвалебствено. Та, имах повече от добро предчувствие, когато най-накрая разгърнах „Голямото отвън”.

ilko1.PNG

Ако Илко Германов ми беше някъде наблизо, докато четях двете книги, признавам си без бой, четенето щеше да ми отнеме двойно, ако ли не и тройно по-дълго време. Просто щеше да ми се наложи на всяка втора страница да правя паузи, за да стискам ръката на автора, да му свалям шапка, или пък да го черпя с „тежко пиво”! „Голямото отвън” и „Заливът” имат буквално всичко, което мога да желая от развлекателната фантастична литература, а и са написани с вкус, с мярка, с чудесно темпо, изобщо с перфектен разказвачески нюх кое как трябва да бъде.

Трима верни другари, които се познават още от нелекото детство в сиропиталището се решават да поемат заедно на голямо приключение. Но думата „голямо” има съвсем различно значение, когато ти самият си едва няколко сантиметра висок! Да, Боре Рокхард, Лонди Тимпуршведт и Нуфри Бобашек са джуджета, обитатели на града-мина Бигхоул. И тримата са чешити по свое му, а взаимоотношенията им са динамични, интересни и постоянно будят усмивки. Боре е потомък на герой от Късата война и настоящ Пазител от градската стража, Лонди е ловец и спец по оцеляването, а Нуфри е завеян изобретател. Тримата са си абсолютните братлета и хаймани, които при все, че са с ръст на екшън фигурки, пак успяват волю или неволю да се забъркват в неприятности от където и да минат.

ilko5.PNG

Тъкмо това се случва и сега! На Боре му е дошло до гуша от рутината на скучното ежедневие и кандърдисва дружките си да го последват. Те пък му се връзват на акъла. А Нуфри е измайсторил едно чудничко возило и приятелите поемат на път извън пределите на познатия им град, далеч извън територията на джуджетата. А светът навън е пълен с какви ли не дебнещи опасности. Добре дошли в „Голямото Отвън”!

ilko2.PNG

В „Заливът” тримата мини-авантюристи също не кротуват. Флората и най-вече фауната са неминуемо предизвикателство. Един хамелеон примерно си е същински динозавър за нашите другари, а костенурките пък са чудесни ездитни животни. Няколко туфи трева са джунгла, а всяка вълничка е като цунами. А представете си чайките какво са! Туземци-канибали, романтика, зли магии… И още разгръщане на характерите на главните герои, които и без това вече са ми станали любимци с предната книга!

ilko3.PNG

Илко Германов е напипал прекрасен стил, който прави романите му интригуващи за всяка възраст. Малки, големи и още по-големи, но непораснали хлапета ще се забавляват искрено. То се знае, че такива приключения не минават без екшън и битки, но насилието никога не избруталява излишно, но и в същото време не го усещаме изкуствено туширано и завоалирано.

ilko4.PNG

Освен всичко това, Илко Германов е вкарал, дали случайно, дали съзнателно, елементи от любими мои истории, но такива, които съвсем не са свръхпопулярни, та тия елементи да са изтъркани и превърнати в клише. Образите на трите джуджета като характер и визия ми припомниха тримата герои от старата, но златна игрица на Blizzard „The Lost Vikings”. Самия размер на героите, верно че не е новост от „Палечка” насам, но пак ми беше и като поклон към Номите и Килимените хора на Тери Пратчен, или пък Ариети и The Borrowers на Мери Нортън. „Голямото Отвън” ми напомни за „Тайнственото Отвъд” – територияга извън долината, в която живеят Малка Стъпка и останалите динозавърчета от анимационната поредица „Земята преди време”. Битките с „огромните” животни пък ме върнаха към сцени от комиксите „Mouse Guard” на Дейвид Петерсън. Бъгито ми беше като прекрасна препратка към филма „Пазете се, бесни сме” (Watch Out, We’re Mad!) с героите на моето детство Бъд Спенсър и Терънс Хил. И не на последно място – абе, джуджета откриватели и изобретатели на приключение веднага ме подсеща за незабравимите книжки „Боско” на Тони Улф!

ILKO GERMANOV

Аааах! Спирам! Спирам, защото просто се разтапям от удоволствие, сещайки се за всички тия неща от „Голямото отвън” и „Заливът”, а не искам да кажа прекалено много за тях и да ви развалям удоволствието. Надявам се, че скоро Илко Германов ще ни зарадва и с трета част, защото компанията на Боре, Лонди и Нуфри вече ми липсва!

Ненко Генов

 

Ревютата на Ана Хелс за двете книги от поредицата: https://annahells.wordpress.com/2013/09/07/голямото-отвън/

https://annahells.wordpress.com/2017/02/18/заливът/

Весела Фламбурари за книгите на Илко Германов: http://trubadurs.com/2015/04/29/vesela-flamburari-ilko-germanov-150429/

Ревюто на Лора Филипова за „Голямото отвън”: http://detskiknigi.com/golemi-momcheshki-zabavleniya-v-golyamoto-otva-n/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s