Днес на „Книжни Криле” ревюираме тетрадката по биология на Михаил Л. Атанасов. Я да видим за какво пише тук? Мозъкът, Сърцето, Носа, Колената… Не, не, няма правописна грешка. Тук всички те са с главни букви, защото са герои в книгата, позната още като „Тялото говори” от Цвета Белчева. И моля да приемете това заглавие възможно най-буквално, защото в историята има наистина доста пряка реч и повечето реплики действително са на различните органи и части на тялото.

Capture.PNG

Цвета Белчева е автор, чието творчество сигурно вече познавате ако следите редовно нашите ревюта. Ако пък сте пропуснали статиите за нейните книжки „Аз искам да бъда” 1 и 2, то не пропускайте да им хвърлите едно око ТУК. 

209543_b

„Книгата цели по забавен начин да въведе вече четящите деца в света на човешкото тяло, като ги запознае най-общо с наименованията на отделните органи и системи, през „вътрешния поглед“ върху живота на един ученик.” – споделя Цвета Белчева за „Тялото говори“.

ris5

Знанието тук е предадено чрез редица забавни случки, които са близки до подрастващите, но са и леко преувеличени за комичен ефект. Постоянният диалог между органите прави книжката ангажираща, а четенето й е наистина леко. Конкретните факти за героите, така де, за органите, са изнесени в отделна рубрика, озаглавена „Знаете ли, че”. Тя съдържа любопитна информация, която може като нищо не само да изненада младите читатели, но и да ги провокира да потърсят още факти в някоя тематична енциклопедия.

Capture.PNG

Още от „Аз искам да бъда” сме във възторг от прекрасните илюстрации на Радостина Пенева, а работата й по „Тялото говори” е истинска радост за окото. А тъй като този път към нея се присъединява и втора художничка, Мариела Вачкова, то радостта е двойна – и за Лявото Око и за Дясното Око. Рисунките са страхотни и заедно с имитиращият ученическа тетрадка дизайн правят книгата още по-интересна и привлекателна за малките читатели.

Capture.PNG

И като говорим за художественото оформление, длъжни сме да споменем и още една важна подробност. Книгата е отпечатана на първия специализиран шрифт на кирилица за хора с лека до средна форма на дислексия, който се нарича Adys и е създаден от Кристина Костова.

Книголюба

 

Посетете сайта на Цвета Белчева за повече информация, както и за откъс от книгата: https://tsvetabelcheva.com/

Още едно ревю на книгата тук: http://detskiknigi.com/tyaloto-govori-a-detsata-go-slushat/

 

One thought on “„Тялото говори” от Цвета Белчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s