Като едно непораснало дете, обичам честичко да си (пре)прочитам по някоя и друга детска книга. А откакто станах татко си имам и прекрасно „извинение” да го правя възможно най-често – чета на децата! Ето че попаднах обаче на една книга… пардон, на ЦЯЛА ТРИЛОГИЯ, българска при това, която е сякаш писана специално за мен! Защо ли? Ами защото е хем детска… ХЕМ ЗА ТАТКОВЦИ! Добре дошли в шарения свят, създаден от писателя Иван Раденков! Запознайте се с Унки Марлюнки и неговите невероятни приключения.

Заглавията ми харесаха, оформлението и илюстрациите разпалиха любопитството и ентусиазма ми още повече… С други думи, имах си повече от добро предчувствие, но човек все пак никога не знае докато не ги прочете. Много се надявах книгите за татковци да ми харесат и с риск да убия интригата, ще кажа още в началото на ревюто, че не останах разочарован ни най-малко!

winki

„Невероятните приключения на Унки Марлюнки. Книга за татковци” (изд. „Сиела“) си започва направо като отварящата сцена на някой напрегнат трилър с фантастичен елемент! Краят на един напълно нормален учебен ден скоро се превръща в събитие, което разтърсва цялото село. Учениците, учителите, дори самият директор изчезват безследно. Както си излизат от училищната сграда и из двора се носи познатата глъчка, така в следващия миг се обръщаш и… тях просто ги няма! Сякаш са се изпарили или изобщо никога не ги е имало.

kniga_za_tatkovci_6

Мистерията е пълна! Обитателите на селото веднага се обръщат към Унки Марлюнки. Унки е един наглед лежерен любител на компоти, конфитюри, хамаци и звездобройство. Той дълго време е дирел професията си, но е установил, че нито земеделието, нито животновъдството са му в кръвта, нито пък го влече някакъв определен занаят. Но в един строго организиран свят, в който ВСЕКИ трябва да е НЯКАКЪВ си е направо недопустимо наоколо да се скитат хора като Унки, които все още НЕ СА НИКАКВИ… или пък са НЯКАКВИ СИ ХЕЙ ТАКИВА, неопределени. Съгражданите му се опитват да му намерят работа, но по някое време нещата сами си идват на мястото. За разлика от другите, които са забили нос в собствените си задължения и тъпчат в коловозите на рутината, Унки май има време да се вглежда по-внимателно в света около себе си. А тази наблюдателност му помага в разплитането на някои дребни местни мистерии и скоро му спечелва славата (и титлата) на детектив.

kniga_za_tatkovci_27

И така, Унки е по следите на отвлечените! Но това далеч не е всичко, защото в разследването ще му помагат една много красива (макар и съвсем ненабиваща се на очи) учителка по танци, както и Джони, синът на Унки… Или по-точно БЪДЕЩИЯТ му син, тъй като Унки все още е ерген, а Джони идва от бъдещето!

Следата води по дирите на тайнствен продавач на балони, който напуска селото в деня, в който всички от училището изчезват. Унки и компания поемат след него с надеждата да открият причината за загадъчния феномен и да върнат обратно липсващите жители на селото.

Дали успяват? Какво се случва по-нататък? Кой е продавачът на балони? Къде са отвлечените и ще се върнат ли някога изобщо? И нима си мислите че ще ви кажа отговора на който и да било от тия въпроси?

По темата си има цяла книга, тъй че – прочетете я!

kniga_za_tatkovci_unki_v_kosmosa

Във второто томче от трилогията Унки преборва гравитацията и пътешества в космоса! Да, знам, не ви казвам нищо ново, предвид че и заглавието е „Унки пътешества в космоса. Отново книга за татковци”.

Всъщност, малко послъгах. Унки хич и няма намерение да се бори с гравитацията. Той по-скоро се бори с настройките на телескопа си. Още от предната книга знаем, че г-н Марлюнки има слабост към нощното небе, а сега в компанията на Джони той желае да се покаже с уменията си на начинаещ астроном. Не щеш ли обаче, сънят надвива татко и син, а когато отново се събуждат домът им вече не е там, където си е бил. Цялата къща, барабар със сладко спинкащата вътре Ненаби се оказва отнесена от космически кораб! Горката учителка по танци! Така е то, един ден преследваш отвлечени, а на другия – сам се оказваш отвлечен! Но вече познаваче Унки и Джони и си знаем – те няма да оставят нещата така.

kniga_za_tatkovci_8

Селското футболно игрище скоро е превърнато в космодрум, а двамата смелчаци поемат на мисия сред същите ония звезди, които до скоро са наблюдавали през лещите на телескопа. Само дето през телескопа не се вижда и половината от онова, което те очаква там горе! Глава след глава смешни и вълнуващи, а често и дори абсурдни, космическите приключения на Унки Марлюнки и Марлнки младши ще ви забавляват до самия край!

И то така, че ще питате за още. А още, за щастие, има! Ето я и „Унки и великанитe: Трета книга за татковци”!

kniga_za_tatkovci_unki_i_velikanite

Бихме могли да кажем, че в нея се връщаме на земята, но… зависи в какъв смисъл възприемате тази фраза. Ако сте от ония „здраво стъпили на земята” хора, то внимавайте, защото въображението на Иван Раденков хвърчи и се носи високо! И не само въображението, ами дори и един трактор се е понесъл из небесата, но за това повече в самата книжка.

oo_2469715

„Трета книга за татковци” продължава да е все така татковска, но набляга дори още повече на срещите с природата, любовта към планинарството и уюта на лагерните огньове. Помните ли добрата стара игра на стражари и апаши? Но бас хващаме, че на апаши, стражари И МЕЧКА все още не сте играли! И за мечките има доста какво да научите от тази книга. Че и комикс дори е вмъкнат, „Великани срещу мечка” – епична битка, не ще и дума!

 

Впечатленията от детската трилогия за татковци на Иван Раденков? Само хубави! Текстът във всеки от романите е съпроводен от трицифрено число черно-бели илюстрации от художничката Лиляна Калнакова-Ламер. А на http://www.knigazatatkovci.com можете да чуете песничките от книгите, да чуете аудио от историите, да си свалите част от илюстрациите като картинки за оцветяване и какво ли не още.

kniga_za_tatkovci_19

Небивалиците следват една след друга и на моменти носят приятен привкус на стила на Джани Родари. Унки Марлюнки, детектив, коносьор на компота и татко на дете от бъдещето е перфектият протагонист-чешит за серия детски романи. А необичайните имена на неговите съграждани (или май по-скоро съселяни) са не само остроумни, но и придават на книжките известна космополитност, защото звучат като герои, събрани от различни националности. Родното обаче съвсем не е на заден план! Най-любимо си остава непрестанно променящото се мазе на Унки Марлюнки – мястото е като феномен в пространствено-времевия континуум и всеки път когато се отбиете се появяват нови рафтчета и ъгли с нови запаси от домашна зимнина.

Ще ми се и аз да си имах такова мазе! Или още по-добре, една библиотека, в която при всяко завръщане се появяват нови лавици с хубави книги! Кой знае, може от бъдещето дори да се появи и четвърта книга за татковци?

 

 

 

2 thoughts on “Невероятните приключения на Унки Марлюнки в трилогията книги за татковци от Иван Раденков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s