През 2014 година една епична средновековна сага оживя по впечатляващ нов начин и то на български език. Двама майстори на перото и четката обединиха талантите си за да поднесат „Пръстенът на нибелунга” на съвременния читател. Елена Павлова преразказа либретото на „Рейнско злато” – първата опера от монументалния цикъл на Рихард Вагнер. Художникът Петър Станимиров пък допринесе с красиви илюстрации, които моментално привличат погледа към луксозното издание на „Кибеа”. През следващите години същия екип продължи делото си и ни зарадва с „Валкирия” и „Зигфрид”. Днес пред нас е кулминацията на класическата тетралогия – „Залезът на боговете”! Готови ли сте да разгърнем книгата заедно?

zaleztnabogovetecover24048383

Сбъдва се древното пророчество: Рейнското злато освобождава човешките съдби, а боговете, изгубили своята власт над тях, са обречени на гибел. Дървото на живота Игдразил изгаря в чутовен пожар, руините на Валхала се разлитат в мрака на всемира. Но Мидгард, светът на хората, оцелява, защото такава е волята на храбрия и благороден Зигфрид Драконоубиеца. В дълбините на тайна пещера, някъде сред водите на Татко Рейн, танцуват три красиви речни нимфи и пазят до днес безценното му съкровище – вълшебна тиара и всемогъщ златен пръстен. zalez3.PNG

Някой друг на тяхно място може би би се поизморил от трудоемката задача да адаптира четирите опери на Вагнер една след друга. Някой друг може би щеше да си вземе почивка, да остави цикъла незавършен, или пък да „натрака” и „намаца” четвъртата част по инерция, за да му е мирна главата. Но не и Елена Павлова и Петър Станимиров!

zalez1.PNG

От пленителния увод, който за пореден път ни вкарва в неповторимата фентъзи атмосфера на старогерманските легенди, до трогателните последни редове на заслужения щастлив финал, създателите на книгата не са щадили сили. И резултатът е на лице! От бързеите на реката на времето до портите на Валхала, приказката за Зигфрид от рода на вълците, за Брунхилда, за Йорд, за Фафнир, за Зигмунд и Зиглинда и всички останали герои звучи и изглежда живо и завладяващо.

zalez2.PNG

Разказвачеството е в кръвта на Елена Павлова, то си личи. Цялата поредица е едно прекрасно четиво за всички възрасти. А за онези, които си мислят че след вече три книги от поредицата са свикнали със страхотните илюстрации на Петър Станимиров и художникът вече няма с какво да ги изненада… ами ще оставим страниците на книгата да ги оборят!

zalez5.PNG

От „Кибеа” освен за луксозното издание и първокласния печат отново са се погрижили и за елемента на добавена реалност, тъй че не пропускайте да разлистите книгата и пред екрана на телефона или таблета. Тогава вече героите БУКВАЛНО изскачат от страниците!

zalez4.PNG

„Пръстенът на нибелунга” е безсмъртна сага, а трактовката от Елена Павлова и Петър Станимиров е едно безкрайно нужно четиво за днешното поколение, което не само, че е почти забравило какво е това опера, но и расте с мисълта, че Тор и Локи са герои „Марвел”.

22016382_10209939495110846_1869062847_n

Да, ако вярваме на комиксите, то Хълк и Айрън Мен от време на време имат работа в Асгард, докато Фафнир е дракон, който често се отбива да сее разрушение по улиците на Ню Йорк… Но е важно и да се завръщаме към корените на историите, оставили такъв масивен отпечатък върху днешната литература, че дори и поп-култура. Всички вече знаем, че „с голямата сила идва и голямата отговорност”. Но е време да научим и че „със свободната воля човек не просто сваля хомота на божествената власт над живота си, а и има право на избор – да стори онова, което е правилно и редно, а не което му се иска”.

zalez1.PNG

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s