Пепеляшка, Снежанка, Спящата красавица, Рапунцел… Все известни принцеси. От тия дето „дори и баба знае”. Уви, не всяка принцеса съществувала някога е споделя тяхната слава. Аз все подозирах, че има някоя и друга принцеса, за която все още не сме чели и чиито приключения все още не са ни разказали. Но дори не бях и сънувала, че имената на толкова много различни царски дъщери са останали забулени от пясъците на времето. Колко много ли? Ами толкова, че за тях има цяла енциклопедия! Един впечатляващ том, в който са събрани историите на забравените и безизвестни принцеси. А с нелеката задача да разкажат тези истории са се хванали писателят Филип Лешермейер и художничката Ребека Дотремер. Да се отдаде дължимото на потъналите в забвение аристократки помага и издателство „Рибка”, под чието лого на български излиза „Принцеси. Забравени и безизвестни“. 

p1

Един поглед стига да се влюбите в „Принцеси”-те. Илюстрациите са така артистични и грабващи, изпълнени с топъл финес и деликатна тайнственост. Представете си откъслечни картини от полузабравен сън и мъгляв спомен за плакат за куклен театър от вашето детство. Ето такова е чувството, което носят творенията на Ребека Дотремер. В интерес на истината, книгата е толкова впечатляваща в чисто визуално отношение, че с удоволствие бих я добавила към библиотеката си, пък ако ще и текстът да беше на някой неразбираем за мене език. Защото дори и без да четете, пак можете да прекарате часове съзерцавайки портретите на незнайните принцеси и търсейки в тях скрити закачки или пък лек символизъм.

p2

Но за наше голямо щастие, книгата вече е преведена на български. А за адаптацията на френския оригинал трябва да благодарим на Маргарита Тодоринска, която се е справила наистина прекрасно. От „Рибка” си признават, че преводът си е бил истинско предизвикателство: „Текстът е толкова остроумен и забавен, че се изпотихме, докато го преведем от френски на български, запазвайки всичките хитри препратки, играта на думи и пъстрия хумор.” И наистина,  от всяка страница си личи, че фантазията и изобретателността тук са играли точно толкова голяма роля, колкото и богатия речник и перфектното познаване на езика. Май дори може да се състави цял един малък речник с новите закачливи думички, използвани в книгата.

 p3

Всяка от принцесите носи своето запомнящо се име, което обикновено загатва и за нейния характер или история. Биографиите на знатните девици ще предизвикат много усмивки, а в някои от тях може би дори ще разпознаете частица от себе си. Ще научите отговорите на въпроси, които може би сте си задавали, а най-вероятно – не сте. Но ако пък ви бяха хрумнали със сигурност щяхте да искате някой да ви светне по въпроса. Пред какви трудности и предизвикателства се изправят принцесите? Какви различни орисии могат да ги споходят? Всички ли живеят в дворци и замъци? Какви умения трябва да усвоят? С какво се хранят? С какво се занимават в свободното си време? Какви домашни любимци си отглеждат?

p4

„Принцеси. Забравени и безизвестни“ ще разшири неимоверно представите ви за принцесите. Далеч не всички са първи красавици с благ характер, голямо сърце и звънък глас, нито пък арогантни, завистливи и свадливи фръцли. Ще се убедите сами, че между тези две крайности, насадени от приказните архетипи, се крие цяла една палитра от характери.  Някои са любопитни и обичат да си пъхат носа къде ли не. Други пък са неуморни бъбривки, които няма да ви пуснат ако веднъш ви хванат за слушател. Трети са сънливи и използват всяка възможност да си подремнат.

p5

Малките читатели, които все още не знаят що е то метафора ще се забавляват с историите, а твърде вероятно и ще попият някоя и друга ненатрапчива поука, която се възприема на почти подсъзнателно ниво. Мама и татко пък ще оценят недиректния подход на създателите на книгата, които по един вълшебен и красив начин ни припомнят, че под своите корони всички ние сме доста различни… но и мъничко си приличаме.

Книголюба

p6

Познаваш ли принцеса Жабалина? Виждала ли си някога принцеса Ямевижте?

Засичала ли си някоя вечер в тъмното Принцесата на нощта?

Случвало ли ти се е да си побъбриш с Луизет Амперсанд, да гледаш как танцува около огъня Рома Мануш или принцеса Фон Финти Флюшка?

Принцеса Четвърт Луна, принцеса Дореми, принцеса Еднодневка Китайска – много от тях са се сврели дълбоко в подземието на някой дворец или нависоко в някоя кула.

Толкова добре са се прикрили, че част от тях дори са забравили кои са.

А те заслужават да бъдат преоткрити.

Ето, събрано в един-единствен том, всичко, което знаем за тези принцеси – безизвестни, анонимни или изчезнали.

Дворцови тайни, слухове, изповеди от будоара, омагьосани гори, мистерии, странни домашни любимци – всичко е описано, изрисувано и разбъркано. За теб остава само да поразровиш и да разбулиш света на забравените принцеси.

И кой знае, може пък да откриеш и себе си?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s