„Последните българи” на Делиян Маринов е толкова много неща, че ми е трудно да започна да пиша за него. Още ми е трудно да повярвам, че човек на възрастта на малкия ми брат е способен да пише по този начин и на такива теми. „Последните българи” може и да е дело на все още развиващ се писател, но е и адски адски зрял. Не знам дали да съм горд, че в България има такива млади таланти, или пък да се разплача, че съвремието в същата тая България е „вдъхновило” горчилката, която Делиян Маринов излива в разказите си, които вече можете да прочетете и безплатно.

Сборникът излиза под логото на „Gaiana” и не че съм чел дори и половината от техните книги, но „Последните българи” е различен от всичко, с което до момента съм се сблъсквал в небезизвестната колекзция „Дракус”. Да, хорърът присъства. Но не е център, нито дори фокус на повечето от кратките творби, съставящи книгата. Делиян Маринов си играе с жанровете, преплитайки ги с доза болезнен реализъм. Авторът е не просто умел разказвач, но и проницателен наблюдател, и безкомпромисен критик.

poslednite-balgari

История след история осъзнавате, че всъщност описаното от Делиян е по-страшно от всякакви вампири и таласъми. „Последните българи”  е хорърът, в който героите сме самите ние, но рядко се спираме да го осъзнаем, чисто и просто защото няма втори дубъл.

Гаснещи животи, рухнали домове, обезлюдени села, разпокъсани семейства, майки и синове, разделени на хиляди километри, обезверени старци и цинични млади, опорочени традиции и изкривени ценности, изгубени поколения и отлетели мечти…

31302561

„Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!”

Знам, че е голяма дума, но ако Йовков и Хайтов пишеха днес, мисля си, че техните разкази щяха да са доста подобни на съдържанието на „Последните българи”. Това е една дълбока, лична, истинска и преди всичко ВАЖНА книга!

Нека не ви спира фактът, че е дело на млад автор и се издава от издателство, върху което често слагат етикета „ъндърграунд”. Фактът, че книжарниците ни се заливат от комерс, а големите залагат на сигурните печалби не е попречил на шепа талантливи хора да виреят въпреки тежките условия. Надеждата ми е, че напук на всичко, тази книга все пак съществува! Надеждата ми е, че тя е доказателство, че не всички спят, че някъде там сред нас все още има хора, на които им пука, на които им е болно, и които все още не са изгубили сили да се борят.

Радвам се много, че излизането на това ревю съвпада и с едно значимо събитие. Ето какво написа Делиян преди ден-два в социалните мрежи:

Хартиените бройки от „Последните българи“ вече са почти напълно изчерпани. Тъй като в момента работя над множество, при това не само литературни, проекти, реших вместо да влагам ресурси и енергия в реализиране на нов тираж, да предоставя творбата за свободно четене! Появяването и в мрежата е от изключителна важност за мен, тъй като преди повече от година, когато я завърших и реших да я издавам, големите издателства от страната отказаха твърдо да я издават. След като книгата видя бял свят, благодарение на Явор Цанев и Кети Илиева от издателство Gaiana book & art studio и огромният труд, който хвърлиха, „Последните българи“ среща още трудности. Този път от страна на доста масмедии и обикновени блогове, които отказаха твърдо да я представят или ревюират, с мотивите, че „хората трябвало да четат позитивни неща“; че не съм автор от рангът на Г. Господинов, че да заслужавам публикуване и въобще… отказите бяха много и разнообразни. Но освен тях, въпреки тях… намерих все пак хора, които да помогнат на този проект, разказващ за тоталното физическо и екзистенциално унищожение на българското село да достигне до повече читатели. На първо време благодаря на всички читатели, които си взеха книгата и я отразиха, не само по-блоговете, в които пишат, не само на стените си тук, но и пред други техни познати. От взаимопомагащите си хора, по-голяма сила няма! Благодаря отново на екипът на издателство „Гаяна“ за упоритата работа, която влага в българските ъндърграунд автори! Благодаря на всички приятели за постоянната подкрепа и вяра в мен. Благодаря на талантливият автор Сибин Майналовски, благодарение на който „Последните българи“ успя да се разпространи в мрежата. От посочения линк можете, както да прочетете откъси от читателски мнения и ревюта, така и да свалите книгата, в който формат ви е удобна за четене!

СВАЛЕТЕ СИ „ПОСЛЕДНИТЕ БЪЛГАРИ“ ОТ ТУК:

http://4eti.me/poslednite-bulgari/

Интервю с автора тук:

http://bgsever.info/prepress/?p=37744

Още ревюта на книгата:

http://bgsever.info/prepress/?p=37778

http://citadelata.com/последните-българи/

https://www.goodreads.com/book/show/31302561

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s